Energi · Kan själv

Den lättodlade myntan

Det funkar med en glasburk, men bäst är att ställa skotten i något som inte släpper in ljus.

Nu är den perfekta tiden för att ta skott. Inte bara från krukväxter. Jerker Jansson tar skott från en kruka mynta från affären.

Mynta är en av de där kryddorna man aldrig kan få för mycket av. Det finns en hel del sorter som smakar olika, men den vanligaste arten är pepparmynta. Det är också den som är allra vanligast i recept. Nuförtiden säljs krukodlad mynta i var och varannan affär och i lösvikt på många ställen.

Men inget slår riktigt färsk mynta direkt från busken och det kan lätt bli lite dyrt om man är riktig myntaknarkare. Tack och lov är mynta en av de enklaste växterna att odla. Jag måste till och med utfärda en varning. I en trädgård kan den bli till i det närmaste ogräs.

Pepparmynta är expert på förökning. Sprider sig med fröer och utlöpare, speciella grenar som är till för att leta upp nya ställen att kolonisera. Dessutom sätter avbrutna delar lätt rot, både i vatten och jord. Just nu är det idealiska förhållanden för att rota växter. Jag har inte full koll på biologin, men solens återkomst och allt längre dagar får det att spritta i krukorna.

Plocka bort alla blad utom de översta, skär ett snett snitt längst ner och ställ i färskt vatten
Plocka bort alla blad utom de översta, skär ett snett snitt längst ner och ställ i färskt vatten. Det kommer redan rötter efter en vecka på det här skottet. Foto: Jerker Jansson

De myntakvistar jag håller på att rota kommer från mynta i lösvikt, inte i kruka. De som växer i kruka är enklare att bara plantera om, men snabbodlade industrikryddor är svaga och ynkliga så jag satsar hellre på att köpa rejäla doningar och rota dem.

När myntan satt rot, plantera den i en rejäl kruka. Även om du ska ha den i en trädgård kan det vara bra att låta den bo kvar där. Krukan behöver inte vara särskilt djup, bredden är viktigare så myntan kan sprida sig. Ställ den i ett soligt fönster, vid den här tiden på året räcker det.