Radar · Utrikes

Aleksej Navalnyj döms på nytt

Aleksej Navalnyj (stående i mitten) i domstolen i den straffkoloni där han sedan tidigare avtjänar sitt straff, i Pokrov öster om Moskva.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms för nya brott i ännu en ifrågasatt rättegång. Vid rättsförhandlingar för en vecka sedan yrkade åklagaren på 13 års fängelsestraff följt av två år med restriktioner, samt böter. 

Navalnyj döms för ungefär grovt bedrägeri, vilket han dömts för även tidigare. Enligt anklagelserna ska han ha stulit stora summor pengar som donerats till hans politiska organisationer. 

Han är enligt rätten också skyldig till domstolstrots. 

– Genom att förolämpa domaren begick han domstolstrots, sade domaren Margarita Kotova bara minuter efter att domen om bedrägeri meddelats. 

Navalnyj är en av president Vladimir Putins främsta motståndare. De tvivelaktiga domarna mot honom har sedan länge inneburit att han inte tillåtits ställa upp i Rysslands val, där alla partier och kandidater på ett eller annat sätt behöver förhålla sig till vad makten i Moskva vill. Han och hans anti-korruptionsrörelse har därför försökt samla ryssar bakom de oppositionella alternativ som har störst möjlighet att besegra Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland i varje valkrets. 

Aleksej Navalnyj sitter fängslad sedan i januari 2021 då han greps efter att ha vårdats på sjukhus på grund av en giftattack som han, hans anhängare och stora delar av västvärlden anklagar Kreml för. Han avtjänar i dagsläget ett fängelsestraff på två och ett halvt år i en straffkoloni öster om Moskva.