Energi

Starta dagen med en udda frukost: tacos med bönor och tofu

Frukosttacos för veganer – laddade med mättande svarta bönor och rökt tofu.

Tacos till frukost – går det? Jajamensan. Gör som i texmex-land och börja dagen med grymt goda frukosttacos.

I påskas hade jag för första gången det stora nöjet att besöka Mexiko. En resa som det hade skjutits på i flera år på grund av pandemin. Och en av de saker jag längtade mest efter var att få kalasa på alla olika former av tacos till frukost, något jag upptäckt under mina tidigare besök i södra Texas, där ”breakfast tacos” verkligen är en grej. I Austin kan köerna ringla sig långa utanför små skjul och kiosker redan i gryningen. ”Alla” vill äta tacos med hela ansiktet innan arbetsdagen börjar.

Inte orkar man stå och finhacka en färsk salsa till frukost? Inte jag i alla fall. Det finns helt okej färdiga salsor att köpa, bara att botanisera loss i butikens tacohylla.

Där hittar du även färdiga tortillabröd eller tacoskal som du kan fylla efter tycke och smak. Visst kan man baka sina egna, men återigen – vi pratar om frukost och tunga ögonlock. Då gäller det att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för sig.

Rulla ihop frukosten

Tycker du att detta upplägg verkar onödigt kladdigt och stökigt så dags på dygnet kan du i stället göra som i andra delar av Texas och i Kalifornien, där man föredrar ”breakfast burritos” och rullar ihop majstortillan.

Oavsett i vilken form man väljer att äta den handlar det om äkta texmex-mat när den är som bäst. Traditionen uppstod på 1950-talet och sägs härstamma från mexikanska invandrare som flyttat norrut och blandade den egna tacokulturen med amerikanska frukostvanor. Med tiden har det blivit ett populärt frukostinslag på många håll.

Kanske hittar tacosen till och med till ditt frukostbord? Garanterat en kul smakstart på dagen.

Veganska frukttacos med svarta bönor och rökt tofu

3 portioner, 30 minuter

Knaprigt, kryddigt och kanongott – passar såväl veganer som alla andra. Fyll på med andra godsaker om du så önskar.

6 tacoskal
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
vegetabilisk olja
1 liten gul lök, finhackad
cirka 200 g kokta svarta bönor
cirka 230 g rökt tofu (fast), tärnad
salt
nymalen svartpeppar
1 lime
1 avokado, skivad
mangosalsa, eller annan färdig salsa
picklad rödlök (färdig eller hemgjord)
1 kruka koriander

Gör så här:

1. Rosta spiskummin och chilipulver i torr stekpanna tills det börjar dofta.

2. Tillsätt sedan lite olja och gul lök och fräs tills löken mjuknat något. Häll i avrunna bönor, tofu, salt och peppar. Riv över limeskal och pressa i saften. Låt puttra några minuter (tillsätt lite vatten om det verkar för torrt) och smaka av om du vill ha mer kryddor.

3. Värm tacoskalen i ugnen enligt anvisningar på förpackningen. Fyll dem sedan med bönblandningen och toppa med avokado, salsa, picklad rödlök och koriander.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV