Radar · Arbetskritik

År av kurser och praktik gav PTSD – inte jobb

Posttraumatiskt stressyndrom är sådant som soldater kan drabbas av, men nu konstaterar en dansk psykiater att hans patient har utvecklat PTSD efter sju år hos ett jobbsökarcenter.

En 28-årig dansk man har utvecklat stressyndromet PTSD efter år av kurser, praktiker och arbetsinsatser hos kommunens jobbcenter, enligt en psykiater. Läkares varningar togs inte på allvar, rapporterar TV 2 Östjylland.

Mannen fick diagnosen i vintras av en psykiater i danska Viborg, kort efter det att jobbcentret i Randers kommun hade beslutat om en ny flerårig insats. Bara att han är knuten till centret kan förvärra tillståndet, enligt psykiatern.

Mannen själv, hans läkare och psykiater, hävdar att diagnosen är en följd av sju år i kurser, praktik och andra insatser på jobbcentret.

– Det var förfärligt. Du vet inte när du blir klar, det känns som om någon jagar dig hela tiden och du har inte ork med någonting. Bara att gå upp på morgonen är en kamp, säger 28-åringen till TV 2 Östjylland.

Mannens läkare anser att kommunen inte har tagit tillräcklig hänsyn till att mannen 2018 konstaterades ha autism, med diagnosen Aspergers syndrom och ADD. En sådan person har svårt i det sociala umgänget och med sociala koder, behöver rutiner och förutsägbarhet i vardagen.

Men en chef vid jobbcentret hävdar att det inte har gjorts några fel. Sedan mannen konstaterades ha Aspergers och ADD har centret försökt att anpassa insatser och praktikplatser efter det och att inte pressa honom ytterligare, säger chefen till kanalen.

Men 28-åringen hävdar å sin sida att han inte blev lyssnad till, även efter det att hans läkare i februari 2019 påpekade för kommunen att han har särskilda behov.

Mot slutet av förra året framhöll läkaren att mannens mående var så dåligt att han omöjligen kunde sättas på fler praktikplatser samt att han riskerade att drabbas av depression och PTSD.

Radar · Arbetskritik

Rekordmånga arbetsplatsolyckor inom solcellsbranschen

Billigare solceller – då får arbetarna betala med ökad risk för sina liv. Antalet olyckor i solcellsbranschen skjuter i höjden och oseriösa företag vinner anbud genom att strunta i kraven, skriver Byggnadsarbetaren.

Flest arbetsplatsolyckor någonsin inom solcellsbranschen, rapporterar Byggnadsarbetaren.

Solcellsbranschen är enligt många en viktigt del i den ”gröna omställningen” och branschen går mot ännu ett rekordår – med över 100 000 installationer uppskattar Svensk solenergi. Under 2023, under 2022 installerades 55 000 solcellsanläggningar.

Även arbetsplatsolyckorna väntas slå rekord, skriver Byggnadsarbetaren, och hänvisar till statistik från Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket som visar att arbetsplatsolyckorna ökat från 5 till 2020 anmälda olyckor till 94 bara hittills i år 2023.

Anmälda arbetsplatsolyckor i solcellsbranschen
• 2020: 5
• 2021: 36
• 2022: 83
• 2023: 94
• Totalt: 218

Billigare solceller – ökad risk för olyckor

Enligt branschorganisationen Svensk solenergi kan en offert som exkluderar skydd, som byggställningar och fallskydd, bli cirka 30 procent billigare.

– Vi har inga konkreta belägg, men vi har fått rapporter om att vissa oseriösa aktörer på marknaden arbetar systematisk på det här sättet. Det vi gör är att se till att våra medlemmar inte gör det, säger Ludvig Bydén, verksamhetsutvecklare på Svensk solenergi, till Byggnadsarbetaren.

Det mest akuta är fallriskerna för man brister i fallskydd på bygge efter bygge. I mångt och mycket handlar det om okunskap. Sedan har vi stora ergonomiska risker. I många fall hantlangar man upp stora moduler, utan minsta hjälpmedel.”

Emil Gustafsson, arbetsmiljöinspektör i tidningen Byggnadsarbetaren.

Uppdatering: Ett korrfel i ingressen har rättats till.