Radar · Arbetskritik

År av kurser och praktik gav PTSD – inte jobb

Posttraumatiskt stressyndrom är sådant som soldater kan drabbas av, men nu konstaterar en dansk psykiater att hans patient har utvecklat PTSD efter sju år hos ett jobbsökarcenter.

En 28-årig dansk man har utvecklat stressyndromet PTSD efter år av kurser, praktiker och arbetsinsatser hos kommunens jobbcenter, enligt en psykiater. Läkares varningar togs inte på allvar, rapporterar TV 2 Östjylland.

Mannen fick diagnosen i vintras av en psykiater i danska Viborg, kort efter det att jobbcentret i Randers kommun hade beslutat om en ny flerårig insats. Bara att han är knuten till centret kan förvärra tillståndet, enligt psykiatern.

Mannen själv, hans läkare och psykiater, hävdar att diagnosen är en följd av sju år i kurser, praktik och andra insatser på jobbcentret.

– Det var förfärligt. Du vet inte när du blir klar, det känns som om någon jagar dig hela tiden och du har inte ork med någonting. Bara att gå upp på morgonen är en kamp, säger 28-åringen till TV 2 Östjylland.

Mannens läkare anser att kommunen inte har tagit tillräcklig hänsyn till att mannen 2018 konstaterades ha autism, med diagnosen Aspergers syndrom och ADD. En sådan person har svårt i det sociala umgänget och med sociala koder, behöver rutiner och förutsägbarhet i vardagen.

Men en chef vid jobbcentret hävdar att det inte har gjorts några fel. Sedan mannen konstaterades ha Aspergers och ADD har centret försökt att anpassa insatser och praktikplatser efter det och att inte pressa honom ytterligare, säger chefen till kanalen.

Men 28-åringen hävdar å sin sida att han inte blev lyssnad till, även efter det att hans läkare i februari 2019 påpekade för kommunen att han har särskilda behov.

Mot slutet av förra året framhöll läkaren att mannens mående var så dåligt att han omöjligen kunde sättas på fler praktikplatser samt att han riskerade att drabbas av depression och PTSD.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV