Radar · Utrikes

Ursprungsfolkningen i stora protester i Ecuador – en demonstrant dödad 

Regeringskritiska demonstranter drabbar samman med polis i Ecuadors huvudstad Quito.

En demonstrant uppges ha dödats i en konfrontation med polisen i Ecuador. Landet är nu inne på sin nionde raka dag av omfattande protester som anordnats av landets ursprungsbefolkning.

– Det skedde en konfrontation och den här personen träffades i ansiktet, tydligen ska det ha handlat om en tårgaspatron, säger Maria Espinosa, advokat kopplad till människorättsalliansen DDHH Ecuador.

Uppgiften om dödsfallet, som ska ha skett i staden Puyo i Amazonas, kommer efter att polisen under tisdagen använt tårgas för att skingra demonstranter även i huvudstaden Quito.

Omkring 500 av de totalt cirka 10 000 protesterande som anlänt till huvudstaden de senaste dagarna utsattes för tårgas i samband med att de blockerade en gata med hjälp av brinnande trädgrenar.

Protesterna organiseras av ursprungsfolkens organisation Conaie (Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador). För att sätta press på regeringen har demonstranterna sedan förra veckan bland annat blockerat vägar i hela landet. Regeringen, som leds av president Guillermo Lasso, har svarat med att utlysa undantagstillstånd i flera provinser.

Tiotals personer, bland dem båda civila och poliser, har skadats i protesterna, som beräknas kosta Ecuador motsvarande omkring 500 miljoner kronor per dag.

Enligt människorättsorganisationer ska ett stort antal människor ha gripits till följd av missnöjesyttringarna.

Missnöjet grundar sig i stigande levnadskostnader. Bland annat har, liksom i många andra länder, priserna på fossila bränslen gått upp kraftigt sedan 2020.

Utöver detta vill Conaie även se fler arbetstillfällen och prisregleringar på livsmedel.

Ursprungsbefolkningen utgör över en miljon av Ecuadors 17,7 miljoner invånare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV