Radar · Morgonkollen

Trump pressade stenhårt för ändrat valresultat

Georgias delstatsminister Brad Raffensperger i mitten.

Representanter för delstater som USA:s förre president Donald Trump misstänks ha pressat att manipulera 2020 års valresultat vittnade under tisdagen inför det kongressutskott som utreder stormningen av Kapitolium.

– Ni ber mig göra något som strider mot min trohetsed, men jag kommer inte att bryta min ed, säger talmannen i Arizonas delstatsparlament, republikanen Rusty Bowers i förhöret.

Det Bowers beskriver är ett samtal han hade med Trump när han förklarar för denne att han förklarade för Trump när denne pressade honom att hålla en utfrågning i delstatsparlament om valfusk.

Enligt Bowers så sade han till Trump att det inte fanns några bevis som motiverade en utfrågning, och att han ”inte vill bli använd som en bricka” i ett spel. Bowers berättar att han ”gång på gång” hade kontakt med Trumps personlige advokat Rudy Giuliani och bad denne om bevis för att det förekommit valfusk.

– Vi fick aldrig några bevis, det var en tragisk parodi.

Tisdagens öppna förhör var det fjärde i ordningen för representanthusets utskott som utreder stormningen av Kapitolium.

Det är sedan länge känt att Trump försökte få Georgias delstatsminister Brad Raffensperger att ”hitta” tillräckligt många röster för att omkullkasta resultatet i presidentvalet.

Även Raffensperger vittnade under tisdagen.

Under ett telefonsamtal som pågick cirka en timma pressade USA:s tidigare president Raffensperger att ändra valresultatet och ”finna ytterligare 11  780 röster”.

– Det fanns inga röster att hitta, det fanns inga, sade Raffensperger i kongressförhöret.

Fakta: Utskottsförhören och attacken mot Kapitolium

Utfrågningarna i representanthuset leds av ett utskott bestående av sju demokrater och två republikaner.

Förhören direktsänds och har lockat miljontals tittare i USA.

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda Amerika”. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV