Radar · Integritet

Nytt spionprogram övervakar medborgare i flera länder

Analytiker på molnsäkerhetsföretaget Lookout har för första gången hittat bevis för spridning av det avancerade övervakningsprogrammet Hermit, som sprids på Android-enheter.

Ett Italiensktillverkat spionprogram, Hermit, har använts av Kazakisk regering mot demonstranter. Det avslöjar analytiker på säkerhetsföretaget Lookout.

Det handlar om ett övervakningsprogram som distribueras till Android-enheter och sedan gömmer sig på drabbade enheter, skriver sajten SecurityWorldMarket.

Lookout skriver i sin analys att spionprogrammet ”troligen utvecklats av den italienska spionprogramsleverantören RCS Lab SpA och Tykelab Srl”,  där Tykelab Srl fungerat som en täckmantel.

I sin analys påstår Lookout att Hermit även använts i Italien och nordöstra Syrien – i kurdiskkontrollerade områden och riktat mot ”Rojava Network”.

Men fler stater har gjort affärer med spionprogramsleverantören RCS Lab SpA enligt en Wikileaksrapport från 2015, däribland Pakistan, Chile, Bangladesh, Vietnam, Myanmar och Turkmenistan. Stater som år efter år hamnar långt ner på The Economist Intelligence Units rankning över världens mest demokratiska länder.

Så funkar Hermit

När väl spionprogrammet installerats på en Android-enhet kan det spela in ljud, ringa eller omdirigera telefonsamtal, men även samla in data som samtalsloggar, kontakter, foton, GPS-position och SMS-meddelanden.

Hermit är svårupptäckt och hanterar data mycket noggrant för att inte avslöja sig. Det är uppenbart att det handlar om ett välutvecklat verktyg som är utformat för att tillhandahålla övervakningsfunktioner till kundsegment som nationalstater, säger Justin Albrecht, forskare på Lookout, till SecurityWorldMarket.