Radar · Migration

36 miljoner afrikaner på flykt – rekordhög siffra

Antalet på flykt i Afrika har ökat till rekordmånga 36 miljoner det senaste året.

Rekordmånga afrikaner är på flykt, enligt siffror från Africa center for strategic studies. Etiopien är det land där antalet på flykt har ökat mest och snabbast under det gångna året.

Olika konflikter forsätter att driva stora delar av Afrikas befolkning på flykt. Majoriteten, cirka 75 procent, av flyktingarna i Afrika är på internflykt. Det innebär att de är kvar inom sitt eget hemland men har tvingats lämna sina hem. Enligt en genomgång som Africa center for strategic studies har gjort är Etiopien det land där flest människor har tvingats lämna sina hem det senaste året, hela 1,7 miljoner. Det är en ökning på 56 procent jämfört med föregående år.

Etiopien har sedan i början på november 2020 skakats av strider mellan regeringsstyrkor och gruppen Tigreanska folkets befrielsefront. Också mindre milisgrupper deltar i striderna som pågår i landet norra delar. Medan en del har flytt, bland annat till grannlandet Sudan, är majoriteten kvar som internflyktingar i Etiopien. Konflikten i Etiopien är komplicerad och flera sidor i konflikten har anklagats för misshandel och våldsamheter mot civila.

I början på juli protesterade människor, varav många studenter, i Amhararegionen i norra Etiopien, efter en massaker som inträffade den 18 juli. Skyldig till massakern var rebellgrupper. Våldet i Etiopien är i huvudsak etniskt motiverat och konflikten involverar flera olika minoriteter.

– Jag gick till demonstrationen eftersom jag är trött på våldet mot kvinnor och barn. Att vara etnisk Amhara är som ett dödstraff i delar av landet, sa studenten Geremew Habtemariam till Al Jazeera i början av juli. 

Ökat våld tvingar fler på flykt 

Men Etiopien är inte det enda landet i Afrika som under året som gått skakats av konflikter som tvingar befolkningen på flykt. Enligt Africa center for strategic studies toppar också Sydsudan, Burkina Faso, Sudan, Nigeria, Demokratiska republiken Kongo, Moçambique och Centralafrikanska republiken listan över afrikanska länder där flest flytt det senaste året. I de tre förstnämnda länderna rör det sig om en halv miljon eller fler människor.

Etiopien är det land som har producerat flest nya flyktingar och internflyktingar det senaste året, och där siffran har stigit mest (56 procent fler etiopier är på flykt idag jämfört med i fjol). Sydsudan är å sin sida det land som har störst andel befolkning på flykt i hela Afrika: 40 procent av sydsudaneserna lever idag på flykt. Till antalet är det dock Demokratiska republiken Kongo som har flest medborgare på flykt: av de 92 miljonerna invånarna är 6,3 miljoner på flykt.

Grannlandet Sudan skakades i oktober 2021 av en militärkupp, och innan det av stora protester år 2019 och 2020. Situationen i området Darfur förblir också svår. Moçambique och Burkina Faso skakas båda av våld relaterat till islamistisk terror då grupper med anknytning till IS är verksamma i de båda länderna. Våldet har i hög utsträckning drabbat civila. 

Totalt befinner sig 36 miljoner afrikaner idag på flykt, varav de flesta inom sina hemländer. 

Läs mer:

UNFPA: Fruktansvärd situation för födande kvinnor i krisdrabbade Tigray

Över en procent av mänskligheten nu på flykt