Radar · Utrikes

Tyskland lägger Nordstream 2 på is

Gasledningen Nordstream 2 är färdigbyggd, men har ännu inte tagits i bruk.

Den omdiskuterade rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 läggs på is tills vidare, som följd av Rysslands erkännande av utbrytarområdena i östra Ukraina. Tysklands beslut lär följas av nya gemensamma EU-sanktioner mot banker, handel och personer i Moskva. 

Förbundskansler Olaf Scholz har gett order om att avbryta den juridiska process som pågår för att godkänna att den nybyggda, omdiskuterade gasledningen tas i bruk.

– Det låter tekniskt, men det här är den nödvändiga administrativa åtgärden så att inte ledningen kan certifieras och utan den kan Nordstream 2 inte tas i bruk, säger Scholz, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han varslar även om ytterligare åtgärder mot Ryssland.

– Det finns också andra sanktioner som vi kan vidta, säger förbundskanslern, som räknar med att EU-länderna samtidigt kommer att enas om ”robusta och massiva” sanktioner.

– Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas, säger Scholz.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar i ett tal i brittiska underhuset att Storbritannien inför sanktioner mot fem ryska banker och tre personer som beskrivs som väldigt förmögna.

EU:s svar håller på att förberedas via ett ambassadörsmöte i Bryssel.

Klockan 16 i eftermiddag tar sedan EU:s utrikesministrar över, vid ett extrainkallat ministermöte i Paris. 

Fakta: Nordstream 2

Den omstridda 122 mil långa gasledningen Nordstream 2 går från Ryssland till Greifswald i Tyskland. Gasledningen har liksom föregångaren Nordstream en kapacitet på 55 miljarder kubikmeter gas om året.
Bakom bygget av Nordstream 2 står förutom ryska Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.
Tyska myndigheter meddelade i november att tillståndsprövningen av Nordstream 2-ledningen pausats sedan det framgått att bolaget inte uppfyllde formella krav på dotterbolag och verksamhet i Tyskland.
(TT)