Radar · Integritet

Poliser vittnar i rättegång om George Floyd

En skylt med orden "Jag kan inte andas" hålls upp under en protest 2020.

Tre tidigare poliser som står åtalade för att ha kränkt George Floyds rättigheter under den dödliga polisinsatsen har lämnat sina sista vittnesmål. Expolisen Derek Chauvin är sedan tidigare dömd till över 20 års fängelse för att ha dödat Floyd.

Den federala rättegången är den första av två för poliserna J Alexander Kueng, Tou Thao och Thomas Lane

Samtliga åtalas för att inte ha gett George Floyd vård. Kueng och Thao åtalas också för att inte ha ingripit när deras överordnade kollega Derek Chauvin satt med sitt knä mot George Floyds hals.

Två av poliserna, Lane och Thao, hade enbart varit i tjänst i en vecka vid insatsen. Poliserna, som vittnade för sitt försvars räkning, framhöll att de litade på Derek Chauvins order. De framhöll samtidigt att Floyd betedde sig aggressivt och att de ansåg det nödvändigt att få ner honom på marken, rapporterar The New York Times.

Juryn ska, efter ett sista anförande från advokater och åklagare, överlägga innan dom. I en annan rättegång i juni åtalas de tre även för att vara direkt ansvariga för George Floyds död.

Dödsfallet under våren 2020 videofilmades och fick global spridning. Det ledde till världsomfattande protester mot polisbrutalitet och övervåld mot minoriteter.