Krönikor

Mot nya klimatrekord!

Om vi inte gör någonting kommer världen att gå under. Då kommer vi snabbt att höja den genomsnittliga temperaturen till 3 grader Celsius över förindustriella nivåer. Den lille ”nyliberalen” inom mig tänker: hur ska vi få obegränsad tillväxt om vi inte gör någonting?

Att inte göra någonting är emot den mänskliga naturen, vi är skapta för att slå våra gamla rekord. I stället för att inte göra någonting borde vi tänka framåt och naturligtvis satsa på att slå nya klimatrekord genom att göra så mycket vi kan för att öka utsläppen. Det lämpligaste sättet att göra det på är att utveckla kärnkraften – fast med förnuft.

Problemet är att vi först måste stänga de kärnkraftverk vi har, för nu meddelar forskarna att havsnivåerna hotar dem. Och även om vi inte tar forskarna på allvar, så måste vi lyssna på dem i det här fallet – kärnkraftverken är ju privat egendom.

Vid 2 C höjs havsytan med 4,7 meter och därmed blir det jobbigt att bo vid havet. Men om vi alla gemensamt tar i och lyckas uppnå 2,5 grader Celsius, ja då är vi uppe på 5,6 metersnivån – och i ett huj kan man exempelvis studera hur landskapet i centrala Uppland såg ut under vikingatiden. Stora delar av Norrköping och Malmö ligger visserligen under vatten, men Mälaren har blivit en havsvik som bör dra åt sig hundratusentals turister varje år (vilket är ett skäl till att Arlanda bör få åtta start- och landningsbanor). 
 
Vid 6,4 meters höjning av havsytan, vilket sker när vi har lyckats höja medeltemperaturen med 3 grader C, försvinner det inre av Mälardalen helt och hållet. Inte mycket att grina över, för om vi ska vara helt ärliga är det ju redan så gott som försvunnet.

Trots sitt centrala läge är det en enda stor initiativlös avfolkningsbygd, så man kan väl säga att they had it coming. Nej, vad som verkligen är knepigt är att våra kärnkraftverk inte kommer att kunna leverera en enda kilowatt.

Det är lite förargligt, men naturligtvis finns det lysande tillväxtvänliga lösningar även på det problemet. Vi får helt enkelt flytta kärnkraftverken till högre mark, och vad kan vara högre beläget än Norrbotten med sina vackra oexploaterade vidder?

Att placera ett gigantiskt nätverk av kärnkraftverk i Norrbotten, där det ju ändå bara bor renar, skulle placera Sverige i framkant och erbjuda enorma mängder arbetstillfällen för norrbottningarna.

De gamla kärnkraftverken säljer vi till företagsamma personer i nöjesbranschen som kan bygga spännande temaparker där barnen kan leka urtidsmänniskor och gå på dinosauriejakt bland självlysande mossor och svampar.

****

Under en vildsint period av mitt liv var jag ordförande i föreningen Växthuseffektens vänner. På vår hemsida kunde man läsa liknande dumheter, inlindade i en bisarr sorts trovärdighet. Till både vår lättnad besvikelse var det ingen som trodde att vi menade allvar.

Skulle jag sända in det ovan skrivna till en debattsida i dag, skulle den hälsas som ett friskt inlägg i debatten och säkert dyka upp under någon utfrågning i riksdagen.

Våren! Snart!

Indien vill att de rika länderna ska betala för alla framtida naturkatastrofer. Inte okej från ett land med både kärnvapen- och rymdprogram.