Radar · Utrikes

EU: Det här kommer att göra ont i Ryssland

EU:s utrikeschef Josep Borrell håller presskonferens under tisdagens ministermöten i Paris.

EU:s medlemsländer är enhälligt överens om nya sanktioner mot ryska beslutsfattare och banker efter Moskvas erkännande av utbrytarområdena i östra Ukraina. Tyskland lägger samtidigt rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 på is.

EU-enigheten om sanktioner har nåtts efter ett extrainsatt utrikesministermöte i Paris på tisdagsefterniddagen.

– Det här kommer att göra ont i Ryssland och det kommer att göra mycket ont, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på en presskonferens efteråt.

– Det här är ett särskilt farligt läge för Europa. (Rysslands president Vladimir) Putin har underminerat Ukrainas suveränitet. Det här är en tydlig upptrappning av Rysslands aggressivitet mot Ukraina, säger Borrell.

Inte Putin själv

Konkret talar utrikeschefen om att personliga sanktioner bland annat riktas mot beslutsfattarna i det ryska parlamentet som röstat för erkännandet av utbrytarområdena.

Listan över personer som anses ha underminerat Ukrainas suveränitet utökas dessutom med 27 nya namn på personer, organisationer eller företag. Enligt Borrell handlar det om personer i tre kategorier: beslutsfattare som hotat, personer i försvarssektorn och sådana som spridit desinformation.

Dessutom agerar man mot en rad banker.

– Själva namnen har ännu inte formellt offentliggjorts, men Vladimir Putin själv är inte med på listan, säger Borrell.

Han öppnar samtidigt för nya sanktionskriterier för att kunna slå mot Rysslands oligarker. Och varslar för att mer kan komma senare om läget blir ännu värre.

– Vi behåller ammunition i vår verktygslåda som vi kan ta till för att ytterligare sanktionera det ryska uppträdandet vid behov, säger Borrell i Paris.