Radar · Morgonkollen

Fortsatt ja till aborter efter omräkning

Rösterna efter en folkomröstning i Kansas har räknats om.

Det blev endast marginella förändringar av resultaten efter det att man räknat om rösterna efter en folkomröstning om aborträtten i USA-delstaten Kansas.

Mindre än 100 röster skilde från det förra resultatet. Valmyndigheten förklarar skillnaderna med den mänskliga faktorn – exempelvis att de som röstat varit otydliga när de bockat för sitt val på valsedlarna.

Den 2 augusti röstade Kansasborna om man skulle behålla befintlig abortlagstiftning eller om den skulle skärpas. 59 procent röstade för att behålla den befintliga lagstiftningen i en folkomröstning med klart högre deltagande än vad man hade räknat med. I Kansas är det tillåtet att genomföra en abort fram till graviditetsvecka 22.

Omröstningen var de första av sitt slag efter det att Högsta domstolen i USA tidigare i år rev upp den prejudicerande dom som sedan 1973 har garanterat amerikanska kvinnor rätt till abort.

Enligt Kansas lagar kan man begära omräkning av röster om den som kräver det står för omkostnaderna. I det här fallet var det två personer, båda aktiva inom anti-abortrörelsen, som stod för notan på nära 120 000 dollar, motsvarande över 1,2 miljoner kronor. Pengarna betalas tillbaka om omräkningen resulterar i ett ändrat resultat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV