Radar · Politik

Vårbudgeten: De kommer få betala för ökat bistånd till Ukraina

Regeringen omfördelar 9,2 miljarder kronor av biståndet för att finansiera flyktingmottagandet från Ukraina.

Regeringen omfördelar 9,2 miljarder kronor ur den ordinarie biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagandet från Ukraina i sin vårbudget. De som kommer få betala, i form av mindre bidrag, är olika utvecklingssamarbeten inom civilsamhället.

Regeringen har i sin vårbudget omfördelat biståndet för att kunna hjälpa människorna i krigets Ukraina – men det sker på bekostnad av annat bistånd.

Men regeringen lovar att inga pengar kommer tas från det ”humanitära biståndet”, som mer akuta insatser kallas. 

– Det humanitära biståndet är kvar på precis samma nivå som tidigare. Det här är medel som omprioriteras, sa biståndsminister Matilda Ernkrans (S) på en pressträff i måndags.

– I stället ska det omfördelas från det övriga biståndet.

I kronor och ören uppskattar regeringen att uppemot 9,2 miljarder kronor* kan komma att gå till flyktingar från Ukraina i år. Pengar som då tas från den ordinarie biståndsbudgeten, det vill säga långsiktiga utvecklingssamarbeten.

Vilka organisationer som kommer att drabbas är ännu oklart. Sidas presstjänst uppger att de inte kan säga när ett beslut kan beräknas bli klart eller vilka projekt och organisationer som blir drabbade.

Sida har fått i uppdrag att utreda regeringens beslut ”med ambitionen att begränsa de negativa långsiktiga konsekvenserna så långt det är möjligt”.

Rädda barnen och Kvinna till kvinna

Att projekt inom Sidas utvecklingssamarbete kommer att drabbas är Sidas generaldirektör Carin Jämtin tydlig med i ett uttalande.

– En så här stor förändring kommer få allvarliga konsekvenser för människor i världen som redan befinner sig i svår fattigdom. Det kan till exempel handla om barn som inte kommer att få gå i skola. Att barns möjlighet till grundläggande utbildning drabbas är särskilt olyckligt eftersom barns och särskilt flickors utbildning redan varit drabbade av nedstängningar under den globala pandemin och de riskerar att halka ohjälpligt efter.

Det innebär att organisationer som till exempel Afrikagrupperna, Rädda barnen, Palmecentret och Kvinna till kvinna kan drabbas, liksom flera Sida-projekt, till exempel fredskommittéer och arbete mot könsstympning i Syd-Sudan.

* 9,2 miljarder bygger på Migrationsverkets prognos för hur många flyktingar som väntas söka asyl från Ukraina. Tillsammans med redan omfördelade medel uppgår avräkningarna till 10,3 miljarder kronor, motsvarande 18 procent av biståndsbudgeten, enligt regeringen.

Fakta: Sida ger två sorters bistånd

Utvecklingssamarbetet är ett långsiktigt stöd till länders utveckling. Några av de största frågorna som Sida arbetar med är till exempel demokrati, jämställdhet, samt miljö och klimat. Detta kallas tematiska områden.

Humanitärt bistånd är ett akut stöd vid naturkatastrofer, väpnade konflikter och andra nödsituationer. Syftet är att rädda liv, lindra nöd och upprätta värdighet för drabbade människor.