Radar

Svensk materiel ska ge ukrainare strömmen tillbaka

Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) under en pressträff förra veckan.

Sverige ska skicka material till Ukraina för att hjälpa landet att reparera sin kraftnätsinfrastruktur som blivit förstörd till följd av den ryska invasionen. I Ukraina saknar närmare två miljoner människor el och värme och landet har efterfrågat materielhjälp.

— Svenska kraftnät har gått igenom sina förråd och tagit fram materiel som kan användas för att bygga och reparera elnät, och som kan skänkas utan att det påverkar den svenska elberedskapen, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) vid en pressträff.

Närmare bestämt handlar det om linor, isolatorer, kläder, en del material för reparation och underhåll i syfte att säkra stolpar och linor i mark. I mängd räknat rör det sig om ungefär 350 lastpallar, vilket motsvarar ungefär fyra lastbilar, enligt Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

— Det är inte en helt enkel operation, säger hon, och förklarar att de genomför sändningen i dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som bedömt att materielen kan transporteras ner under säkra former.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV