Radar · Morgonkollen

FN: Outhärdligt för miljoner i Ukraina

En man cyklar förbi en förstörd rysk stridsvagn i Tjernihiv.

FN:s krissamordnare för Ukraina varnar för att 15,7 miljoner människor är i skriande behov av humanitär hjälp. ”Förstörelsen av civil infrastruktur har gjort livet outhärdligt för miljoner”, säger Amin Awad vid en pressträff i Lviv i västra Ukraina.

Fler än fem miljoner människor har flytt landets gränser och inom Ukraina finns numera 7,1 miljoner internflyktingar, vilket innebär att mer än var fjärde ukrainare tvingats lämna sitt hem, säger biträdande generalsekreteraren Amin Awad, som utsetts till krissamordnare för Ukraina.

– Jag har mött personer som har fått bära sina familjemedlemmars och grannars kroppar från gatorna i Butja och Irpin för att begravas i trädgårdar eller massgravar, säger han enligt FN:s sajt.

Hjälparbetare stoppas

136 vårdanläggningar har attackerats, liksom 22 skolor om dagen, och miljontals har svårt att få tag på rent vatten sedan vattenförsörjningen i bland annat Mykolajiv slagits ut.

Han beskriver att de som arbetar med humanitär hjälp i Ukraina också ställs inför enorma svårigheter i sina dagliga arbeten.

– Ofta hindras de från att nå områden där folk är i desperat behov av hjälp, säger han.

Striderna fortsätter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs stabschef Olena Symonenko säger att Ryssland tagit kontrollen över 42 byar i Donetsk under torsdagen.

Hon tillägger dock att ukrainska styrkor kan ”vinna tillbaka dem i morgon”, i ukrainsk tv, rapporterar BBC.

USA-baserade tankesmedjan ISW beskriver de ryska framgångarna i Donbass under torsdagen som marginella och att beskjutningen av Charkiv fortsatte.

Nyutvecklad spökdrönare

Under onsdagen kom besked om nytt stöd till Ukraina från bland annat USA och Danmark. USA:s nästa paket, värt 800 miljoner dollar, innehållande 72 haubitsar och 144 000 granater. De ytterligare artilleripjäserna innebär att Ukraina kan utrusta ytterligare fem artilleribataljoner, enligt Pentagon.

– De är viktiga med tanke på den typ av strider som vi väntar oss i Donbass, med terräng som är öppen, platt och inte lika tätbebyggd, säger presstalespersonen John Kirby.

USA:s flygvapen har också skräddarsytt ett ny drönare åt Ukraina. 121 exemplar av de så kallade Phoenix Ghost ska skickas till landet. Det rör sig, likt Switchblademodellen, om drönare som är utrustade med sprängmedel för att styras in mot fienden, men som också kan användas för övervakning.

Enligt Politico rör det sig om en drönare som kan flyga i sex timmar som även kan vara verksam i mörkret, effektiv mot halvstora bepansrade markmål.

– Det var så klart en drönare som började utvecklas före kriget. Men i och med diskussioner med ukrainarna om deras behov så tror vi att det här systemet passar väldigt väl för deras behov i östra Ukraina, säger Kirby.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV