Radar · Morgonkollen

Tjeckisk miljardär vill rädda franska vänstertidningen Libération

Den franska vänstertidningen Libération kan komma att räddas av en tjeckisk miljardär.

Den anrika franska vänstertidningen Libération har länge varit nära nedläggning. Nu vill en tjeckisk miljardär hjälpa till. 

En möjlig räddning kommer från den tjeckiske affärsmannen Daniel Kretinsky, miljardär i energi- och mediebolag. Han sade på tisdagen att han är villig att låna Libération 14 miljoner euro – omkring 150 miljoner kronor – till år 2026 då tidningens ledning tror sig ha fått rätsida på Libération.

Kretinsky har tidigare investerat i franska medier, dock inte på den politiska vänsterkanten. Han äger bland annat modemagasinet Elle, och är delägare i dagstidningen Le Monde.

I ett uttalande i samband med erbjudandet sade Kretinsky att han ”är glad att hjälpa till att bevara en oberoende dagstidning som är nödvändig för den demokratiska debatten”.

Libérations majoritetsägare FDPI får dessutom ett bidrag på en miljon euro.

Radar · Fred

Azerbajdzjan anklagar Frankrike: ”Risk för nytt krig”

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev höjer tonen mot Frankrike.

Frankrike har under de senaste veckorna skickat militärt materiel och fordon till Armenien genom Georgien. Nu larmar Azerbajdzjans president Ilham Aliyev att Frankrike trappar upp risken för ett nytt krig i Kaukasien genom att ge militärt stöd till Armenien.

”Frankrike för en militaristisk politik genom att väpna Armenien, uppmuntra revanschistiska krafter i Armenien och lägga grunden för att nya krig ska kunna provoceras fram i vår region”, sa Azerbajdzjans auktoritäre president Ilham Aliyev via ett uttalande som läses upp av en talesperson i Baku, skriver TT.

Enligt Politico har Frankrike Europas största armeniska minoritet eller ”diaspora” och har traditionellt sett medlat i den flera decennier gamla konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om Karabach.

Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna sa vid ett blixtbesök i Armenien i början av oktober att Paris kommer att leverera militär utrustning till Armenien.

Några dagar efter utrikesministerns blixtbesök undertecknades ett kontrakt om köp av militärutrustning från den franska vapentillverkaren Thales Group.

Enligt Politico undertecknade länderna också en ”avsiktsförklaring” för köp av Mistral luftvärnssystem från vapentillverkaren MBDA – Europas största tillverkare av kryssningsmissiler.

Uppdelade länder
Uppdelade länder. Azerbajdzjans formella gränsdragning omfattar även Nachitjevan, som ligger på andra sidan Armenien. Omstridda Nagorno-Karabach har under lång tid styrts av etniska armenier, inom Azerbajdzjans gränser. Foto: Johan Hallnäs/TT

Ländernas respektive ledare har träffats vid flera tillfällen under hösten, då primärt EU och USA har försökt medla. Men Azerbajdzjan har ställt in sin närvaro vid de senaste tillfällena och anklagat västländerna för att stå alltför mycket på Armeniens sida, skriver TT.

Radar · Inrikes

Nya tidningsdöden – Bonnier lägger ner Tranås-Posten

Tranås-Posten läggs ned till följd av det nya mediestödet, uppger Bonnier News.

– Vi hade fått en minusaffär för Tranås-Posten redan under nästa år och den affären hade sedan gradvis försämrats, säger Carl-Johan Bergman, chef för redaktionell verksamhet på Bonnier News Local, till Journalisten.

Den 27 december kommer sista numret av Tranås-Posten, som grundades för 105 år sedan, kommer