Radar · Morgonkollen

Ökade elpriser kan tvinga matbank att stänga

Enligt volontären Stewart Lendor slår prishöjningarna mot människors mentala hälsa: "Osäkerheten tar död på folk".

När Storbritanniens mat- och energipriser skenar tvingas många välja mellan att äta och värma upp bostaden. Som på Dickens tid, säger föreståndaren för en matbank i sydöstra London, som fruktar att folk kommer att frysa ihjäl i vinter.

Septembersolen sprider sina bleka strålar över Ray Barron-Woolford, som placerar en korg med färskt bröd på gatan utanför matbanken We care food bank i stadsdelen Lewisham i sydöstra London.

Det donerade brödet är gratis för alla som råkar passera byggnaden – som ligger inklämd i en lång rad med typiskt brittiska tvåvåningshus på gatan med det inbjudande namnet Friendly Street.

Matbanken, med 3 000 medlemmar, har funnits i Lewisham sedan 2014 och finansieras delvis genom en intilliggande second hand-affär – men de senaste månadernas skenande mat- och energipriser hotar nu verksamhetens framtid.

– Vi kommer att tvingas slå igen till jul om vi inte lyckas samla in de 25 000 pund som krävs för att täcka de ökande kostnaderna. Dels klarar vi inte av att betala elen till våra kyl- och frysskåp, men det handlar också om att många av de som tidigare donerade till oss inte längre har råd. Osäkerheten inför framtiden gör att ingen – inte ens de rika – vågar göra av med några pengar, säger Ray Barron-Woolford till TT:s utsända i London.

– De vill inte ens lägga pengar på ett par begagnade gymnastikskor i vår second hand-affär.

Ray Barron-Woolford utanför matbanken i sydöstra London. På väggmålningen syns medgrundaren Barbara Raymond (till vänster) och aktivisten Kath Duncan (till höger). Foto: Jessica Gow/TT Foto:
Mary McLeod är orolig för den kommande vintern:"Jag tror inte att jag kommer att kunna betala min energiräkning." Foto: Jessica Gow/TT Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

"Kommer frysa ihjäl"

Redan före de senaste månadernas prisökningar var många ekonomiskt utsatta britter tvungna att välja: betala räkningarna eller köpa mat. När el- och gaspriserna den 1 oktober återigen höjs med 80 procent kan konsekvenserna bli förödande, enligt Ray Barron-Woolford.

– Folk kommer att frysa ihjäl, eller råka ta död på sina grannar, då många nu försöker sig på att olagligt dra om ledningarna i sina hem. Det finns också exempel på hur folk försöker hacka sig in på sina grannars elnät. En del har till och med börjat elda i sina diskhoar, då de inte vågar använda sin elspis av rädsla för hur mycket det kan kosta, säger han.

Det är inte bara i Lewisham som många bävar inför vintern. I augusti varnade Bank of England för att landet kan komma att gå in i en recession nästa år. Med en inflation som riskerar att nå 13 procent i vinter kan kostnaderna för uppvärmning, el och transporter i landet tredubblas.

Ray Barron-Woolford placerar ut en korg med gratis bröd utanför matbanken i Lewisham. Foto. Jessica Gow/TT Foto:
Ray Barron-Woolford och volontären Stewart Lendor framför second hand-butiken "Kath's Place", som delvis finansierar matbanken. Foto: Jessica Gow/TT Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Förbereder loppmarknad

Just den här septembersöndagen råder febril aktivitet på Friendly Street, där några av matbankens volontärer förbereder dagens loppmarknad, vars intäkter går till den second hand-butik som delvis finansierar matbanken.

Volontären och tidigare läraren Mary McLeod placerar ut några av de donerade leksakerna på en gräsplätt framför butiken. Hon fasar, precis som många andra britter, inför den kommande vintern.

– Jag tror inte att jag kommer att kunna betala min energiräkning. Nu ska jag försöka öppna en igenmurad eldstad i mitt hus, vilket i och för sig kostar pengar, men det är i alla fall ett sätt att spara energi. Men de flesta har ju inte ens den möjligheten, säger hon.

Även volontären Stewart Lendor, som iförd gul skyddsväst står en bit längre ned på gatan, ser mörkt på framtiden.

– Det blir tufft när vi stänger. Det drabbar så många – speciellt de som bor i Lewisham och som inte har råd att ta sig till en matbank i ett annat område, säger han.

På Friendly Street i Lewisham anordnas en loppmarknad, där kunderna själva bestämmer vad de vill betala för varorna
På Friendly Street i Lewisham anordnas en loppmarknad, där kunderna själva bestämmer vad de vill betala för varorna. Foto: Jessica Gow/TT

Slår mot psykisk hälsa

Enligt Ray Barron-Woolford försöker man att erbjuda kunderna hälsosamma alternativ som grönsaker och frukt, men efter de senaste tidernas skenande elpriser väljer många i stället enklare typer av mat som inte behöver tillagas.

– Det är främst nudlar, bröd och sylt som går åt. Eftersom många av de äldre som kommer hit inte vågar använda vare sig gasen eller elen, så värmer vi upp maten åt dem här. En del äter inte på flera dagar och går och lägger sig när det blir mörkt. Det hela påminner om de förhållanden som rådde under Charles Dickens tid, säger han.

Och Stewart Lendor, som har arbetat som volontär i matbanken sedan 2014, är rädd för att prishöjningarna och den växande osäkerheten också kommer att slå mot många människors psykiska hälsa.

– Folk vet varken hur de ska kunna betala räkningarna eller var de ska få nästa mål mat. Det kan leda till att folk i ren desperation tar livet av sig. Osäkerheten tar död på folk, säger han och fortsätter:

– Här har folk allvarligare saker att bry sig om än drottning Elizabeths död.

Fakta: We care food bank

Den fristående matbanken We care food bank grundades 2014 av Ray Barron-Woolford och Barbara Raymond i Lewisham i sydöstra London.

Kunderna betalar ett pund för medlemskapet och får därefter handla varor för fem pund i veckan.

Organisationen driver även en tidigare telefonkiosk i närliggande Deptford. Här finns bland annat gratis toalettartiklar, konserver och frukt, och information och telefonnummer från ett antal hjälporganisationer.

De skenande energipriserna har lett till att runt 180 000 britter hittills samlats i initiativet ”Don’t pay UK”, som lanserats av en anonym kampanjorganisation och där konsumenter uppmanas att kollektivt vägra betala räkningar.

Radar · Miljö

20 länder planerar att tredubbla kärnkraften

Världsledarnas avtal om att tredubbla kärnkraftskapaciteten som presenterats på COP28 i Dubai är inte bindande utan ett "gentleman's agreement" enligt Sveriges näringsminister Ebba Busch.

Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tillsammans tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Det är ett stort antal länder inklusive USA, Kanada, Japan och en rad Europeiska länder som under den pågående klimatkonferensen COP28 går ut med budskapet om att kraftigt öka kärnkraften.

Sverige tar nu konkreta steg mot ny kärnkraftskapacitet och jag är glad att stå sida vid sida med likasinnade länder här på COP28, sade statsminister Ulf Kristersson (M) under ett anförande på lördagen.

Enligt avtalet kommer kärnkraften att spela en nyckelroll för att nå målet med minskade koldioxidutsläpp. Målet är att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050 jämfört med 2020 års nivåer.

Till finrummet

Ulf Kristersson pekade under en presskonferens på att kärnkraft har gått från att vara nästan skamfyllt till att få en framträdande roll på årets klimatmöte.

– Vi ska vara bland dem som leder den utvecklingen. Det vore bra om vi kunde få samsyn i Sverige om att kärnkraft är en viktig del i omställningen. Där är vi inte än men vi är på väg.

Näringsminister Ebba Bush (KD) lyfte de initiativ som tagits för underlätta utbyggnaden av kärnkraft i Sverige, bland annat genom en utredning som ska över kärnavfallsprogrammet och ansökningsavgifterna.

– Sverige är ett föregångsland och vi visar att det går att vända klimatångest till klimathopp, mycket tack vare svenska företag, säger Busch.

Avtalet är inte ett bindande avtal utan mer av ett ”gentlemens agreement” enligt Bush.

– Men det kommer att påverka företagens investeringsbeslut.

Tredubblingen som avtalet avser ska inte nödvändigtvis ske i varje enskilt land.

Får kritik

Bland länderna som ingått i överenskommelsen finns Storbritannien, Bulgarien, Kanada, Finland, Frankrike, Ungern, Sydkorea, Moldavien, Marocko, Nederländerna, Polen, Sverige, Ukraina och Förenade Arabemiraten.

John Kerry, USA:s särskilda sändebud för klimat, säger i sitt anförande att FN:s klimatpanel IPCC tar upp kärnkraft som ett sätt för hur världen klarar 1,5-gradersmålet.

– Vi kan inte nå noll nettoutsläpp till 2050 utan en del kärnkraft. Det är inte politik eller ideologi – det är matematik, säger han.

Kärnkraft som förnybar energikälla väcker också motstånd. Jeff Ordrowe, en representant för miljörörelsen 350.org säger att de uppskattar att USA:s president Biden vill satsa på alternativ till fossila bränslen men att kärnkraft är en ”farlig distraktion”, något som olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima satte ljuset på.

Radar · Miljö

Motrörelse till Black Friday från många håll

Många lockas till köp under Black week och Black friday.

Black Friday närmar sig och just nu pågår Black week. Men från såväl civilsamhälle som kommuner och myndigheter syns olika typer av motstånd och en insikt om att prylar inte köper lycka utan snarare stressar både oss och planeten.

Varje år, samtidigt som Black Friday, infaller även En köpfri dag (eller Buy nothing day som den kallas på andra platser i världen) som en motreaktion till köphetsen och jakten på att komma över ett fynd.

Emilia Arvidsson, talesperson för En köpfri dag 2023, konstaterar i ett pressmeddelande att nyckeln till att köpa mindre till stor del handlar om att nöja sig, och hitta välmående på andra sätt än att shoppa.

– Det intressanta är att genom att använda tillräcklighetsprinciper i livet, som till exempel ett köpstopp, gör att vi kan skapa oss själva ett större välmående, säger hon.

Hon skickar också med sju tips på saker du kan göra istället för att shoppa:

1. Umgås med en vän
2. Läs en bok från biblioteket
3. Ring någon som du saknar
4. Engagera dig ideellt
5. Laga någon riktigt god mat
6. Gå ut i naturen
7. Vila

En köpfri dag har även en Facebooksida som följs av närmare 7 000 personer. I en av posterna lyfts ett citat från Astrid Lindgren, som är lika aktuellt idag som när hon sa det för 40 år sedan:

”Vad som inte är livets mening vet jag. Att samla pengar och prylar och grejer, att leva kändisliv och fina upp sej på damtidningarnas kändissidor, att vara så rädd för ensamhet och tystnad att man aldrig hinner i lugn och ro tänka efter: Vad gör jag med min korta stund på jorden?”

”Jag köper det inte”

Men även från många andra håll lyfts röster om att tänka mindre på konsumtion och mer på miljö och välmående. Naturskyddsföreningen ger under parollen ”Jag köper det inte” tips på hur man kan leva lite mer hållbart – på Black Friday såväl som andra dagar. Här hittar du tips på allt från att dela mer i vardagen till att handla second hand online och anordna kläd- eller prylbytardag.

Fairtrade Sverige påminner om att allt vi köper påverkar världen, inte bara miljön utan också människor. De tipsar om att köpa kvalité istället för kvantitet, att reparera och laga, handla second hand och att inte minst, om det känns överväldigande, börja med små steg.

”Du behöver inte förändra allt på en gång. Att ta små steg kan ha stor effekt i slutändan”, skriver organisationen.

Tips från kommuner och myndigheter

Även en del kommuner lyfter fördelarna med att köpa mindre. Gällivare kommun skriver i sitt månadens tips att de finns tillgängliga för konsumentvägledning samt budget- och skuldrådgivning.

– Eftersom räntan är hög på krediter kan en rea-vara på avbetalning bli väldigt mycket dyrare än samma vara till ordinarie pris. Det är klokt att fundera över detta så att du bara handlar det du har råd med just nu, säger kommunens konsumentvägledare Jon Landström.

Även statliga myndigheter kommer med tips, om än med ett annat fokus.

Finansinspektionen ger tips och råd som är inriktade mer på att undvika skuldfällor och inte betala för mycket för sina köp, bland annat genom att vara försiktig med att skjuta på betalningen, då det istället kan bli dyrare.

Läkemedelsverket ger istället tips på att vara uppmärksam när man handlar skönhetsprodukter online. Detta då inte alla nätshoppar är seriösa och en del kan skicka varor från länder utanför EU. Då uppfylls inte alltid de regler som finns inom EU kring säkerhet när det gäller tillverkning, innehåll och märkning och man kan få en vara som exempelvis är piratkopierad eller innehåller förbjudna kemikalier.

Årets hållbara julklapp

För den som ändå börjat tänka julklappar så kan föreningarna Klimatklubben och Medveten konsumtion kanske vara till hjälp. I förra veckan presenterade de Årets medvetna julklapp, som blev ”Ett bidrag till en bättre värld”.  Motiveringen lyder:

Årets Medvetna Julklapp 2023 är inte en pryl, det är en handling. Ett bidrag i form av tid eller pengar till ideell sektor, en gåva till en välgörenhetsorganisation eller en hjälpande hand där det behövs – i det stora, eller det lilla. Visad omtanke, empati, solidaritet och medmänsklighet har aldrig varit viktigare, i vår närmaste omgivning såväl som över landsgränserna.

<strong>Läs även:</strong>

De vill göra Black Friday till en köpfri dag