Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Ökade elpriser kan tvinga matbank att stänga

Enligt volontären Stewart Lendor slår prishöjningarna mot människors mentala hälsa: "Osäkerheten tar död på folk".

När Storbritanniens mat- och energipriser skenar tvingas många välja mellan att äta och värma upp bostaden. Som på Dickens tid, säger föreståndaren för en matbank i sydöstra London, som fruktar att folk kommer att frysa ihjäl i vinter.

Septembersolen sprider sina bleka strålar över Ray Barron-Woolford, som placerar en korg med färskt bröd på gatan utanför matbanken We care food bank i stadsdelen Lewisham i sydöstra London.

Det donerade brödet är gratis för alla som råkar passera byggnaden – som ligger inklämd i en lång rad med typiskt brittiska tvåvåningshus på gatan med det inbjudande namnet Friendly Street.

Matbanken, med 3 000 medlemmar, har funnits i Lewisham sedan 2014 och finansieras delvis genom en intilliggande second hand-affär – men de senaste månadernas skenande mat- och energipriser hotar nu verksamhetens framtid.

– Vi kommer att tvingas slå igen till jul om vi inte lyckas samla in de 25 000 pund som krävs för att täcka de ökande kostnaderna. Dels klarar vi inte av att betala elen till våra kyl- och frysskåp, men det handlar också om att många av de som tidigare donerade till oss inte längre har råd. Osäkerheten inför framtiden gör att ingen – inte ens de rika – vågar göra av med några pengar, säger Ray Barron-Woolford till TT:s utsända i London.

– De vill inte ens lägga pengar på ett par begagnade gymnastikskor i vår second hand-affär.

Ray Barron-Woolford utanför matbanken i sydöstra London. På väggmålningen syns medgrundaren Barbara Raymond (till vänster) och aktivisten Kath Duncan (till höger). Foto: Jessica Gow/TT
Mary McLeod är orolig för den kommande vintern:"Jag tror inte att jag kommer att kunna betala min energiräkning." Foto: Jessica Gow/TT

"Kommer frysa ihjäl"

Redan före de senaste månadernas prisökningar var många ekonomiskt utsatta britter tvungna att välja: betala räkningarna eller köpa mat. När el- och gaspriserna den 1 oktober återigen höjs med 80 procent kan konsekvenserna bli förödande, enligt Ray Barron-Woolford.

– Folk kommer att frysa ihjäl, eller råka ta död på sina grannar, då många nu försöker sig på att olagligt dra om ledningarna i sina hem. Det finns också exempel på hur folk försöker hacka sig in på sina grannars elnät. En del har till och med börjat elda i sina diskhoar, då de inte vågar använda sin elspis av rädsla för hur mycket det kan kosta, säger han.

Det är inte bara i Lewisham som många bävar inför vintern. I augusti varnade Bank of England för att landet kan komma att gå in i en recession nästa år. Med en inflation som riskerar att nå 13 procent i vinter kan kostnaderna för uppvärmning, el och transporter i landet tredubblas.

Ray Barron-Woolford placerar ut en korg med gratis bröd utanför matbanken i Lewisham. Foto. Jessica Gow/TT
Ray Barron-Woolford och volontären Stewart Lendor framför second hand-butiken "Kath's Place", som delvis finansierar matbanken. Foto: Jessica Gow/TT

Förbereder loppmarknad

Just den här septembersöndagen råder febril aktivitet på Friendly Street, där några av matbankens volontärer förbereder dagens loppmarknad, vars intäkter går till den second hand-butik som delvis finansierar matbanken.

Volontären och tidigare läraren Mary McLeod placerar ut några av de donerade leksakerna på en gräsplätt framför butiken. Hon fasar, precis som många andra britter, inför den kommande vintern.

– Jag tror inte att jag kommer att kunna betala min energiräkning. Nu ska jag försöka öppna en igenmurad eldstad i mitt hus, vilket i och för sig kostar pengar, men det är i alla fall ett sätt att spara energi. Men de flesta har ju inte ens den möjligheten, säger hon.

Även volontären Stewart Lendor, som iförd gul skyddsväst står en bit längre ned på gatan, ser mörkt på framtiden.

– Det blir tufft när vi stänger. Det drabbar så många – speciellt de som bor i Lewisham och som inte har råd att ta sig till en matbank i ett annat område, säger han.

På Friendly Street i Lewisham anordnas en loppmarknad, där kunderna själva bestämmer vad de vill betala för varorna. Foto: Jessica Gow/TT

Slår mot psykisk hälsa

Enligt Ray Barron-Woolford försöker man att erbjuda kunderna hälsosamma alternativ som grönsaker och frukt, men efter de senaste tidernas skenande elpriser väljer många i stället enklare typer av mat som inte behöver tillagas.

– Det är främst nudlar, bröd och sylt som går åt. Eftersom många av de äldre som kommer hit inte vågar använda vare sig gasen eller elen, så värmer vi upp maten åt dem här. En del äter inte på flera dagar och går och lägger sig när det blir mörkt. Det hela påminner om de förhållanden som rådde under Charles Dickens tid, säger han.

Och Stewart Lendor, som har arbetat som volontär i matbanken sedan 2014, är rädd för att prishöjningarna och den växande osäkerheten också kommer att slå mot många människors psykiska hälsa.

– Folk vet varken hur de ska kunna betala räkningarna eller var de ska få nästa mål mat. Det kan leda till att folk i ren desperation tar livet av sig. Osäkerheten tar död på folk, säger han och fortsätter:

– Här har folk allvarligare saker att bry sig om än drottning Elizabeths död.

Fakta: We care food bank

Den fristående matbanken We care food bank grundades 2014 av Ray Barron-Woolford och Barbara Raymond i Lewisham i sydöstra London.

Kunderna betalar ett pund för medlemskapet och får därefter handla varor för fem pund i veckan.

Organisationen driver även en tidigare telefonkiosk i närliggande Deptford. Här finns bland annat gratis toalettartiklar, konserver och frukt, och information och telefonnummer från ett antal hjälporganisationer.

De skenande energipriserna har lett till att runt 180 000 britter hittills samlats i initiativet ”Don’t pay UK”, som lanserats av en anonym kampanjorganisation och där konsumenter uppmanas att kollektivt vägra betala räkningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV