Radar · Utrikes

Linde bekräftar: Svensk Rysslandsfånge frigiven

Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar att den svenske mannen har frigivits.

Den svensk som riskerade dödsstraff efter att ha tillfångatagits av ryska styrkor är frigiven, bekräftar utrikesminister Ann Linde (S) för TT.

– Jag kan bekräfta att den svensk som frihetsberövades av ryska styrkor i maj är nu fri och på väg till Sverige, säger hon till TT över telefon från New York.

Den 47-årige mannen stod åtalad för deltagande i strid i egenskap av legosoldat och riskerade dödsstraff i rättegången som skulle fortsätta i början av oktober.

– Jag vill kalla det för en påstådd rättsprocess, för den har ingen legitimitet, säger Linde och fyller i med att svensken stred för Azovbataljonen och därför skulle behandlas som krigsfånge.

Mannen frigavs i samband med en fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland som genomfördes i Saudiarabien i dag.

Utrikesdepartementet har arbetat intensivt i ärendet, säger Linde och berättar att hon fick beskedet att förhandlingen var klar under ett samtal med Saudiarabiens utrikesminister tidigt på onsdagsmorgonen.

– Vi är djupt tacksamma för Ukrainas engagemang i ärendet, inte minst min utrikesministerkollega Dmytro Kuleba som har fått med svensken i fångutbytet. Också tack till Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman som medlat, säger Ann Linde.

Svensken frigavs tillsammans med nio andra fångar från USA, Storbritannien, Marocko och Kroatien, skriver AFP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV