Radar · Utrikes

EU vill ha fler cancerkontroller

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Fler och bättre cancertester ska rädda liv i Europa, hoppas EU-kommissionen i nya rekommendationer. Motsvarande en miljard svenska kronor finns redo i tillgängligt EU-stöd.

Coronapandemin tog mängder av liv i Europa 2020, konstaterar EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på en presskonferens i Bryssel. Men det får inte göra att man glömmer bort andra siffror, betonar hon.

– Under exakt samma år så var det nästan tre gånger så många liv – 1,3 miljoner – som förlorades i cancer, säger Kyriakides.

För att få ner de siffrorna kommer EU-kommissionen nu med uppdaterade rekommendationer på cancerområdet.

– Vi måste kontrollera fler och vi måste kontrollera bättre. Målet är att år 2025 kontrollera minst 90 procent av alla i EU som kvalar in till att kollas för bröst-, livmoderhals- och tarmcancer, säger Kyriakides.

Ökat åldersspann

Rent konkret vill hon utöka tidsrymden för bröstcancertest till alla kvinnor mellan 45 och 74 år, istället för mellan 50 och 69. HPV-test för livmoderhalscancer ska göras på alla kvinnor mellan 30 och 65 år, minst vart femte år.

För tjock- och ändtarmscancer vill man se modernare immunkemiska avföringstester (FIT) i åldrarna 50 till 74 år, istället för de tester som används i dag.

Över en miljard kronor

De nya målen ska ersätta gamla EU-rekommendationer från 2003 och innebär också att man vill se organiserade lungcancerkontroller av storrökare och före detta storrökare mellan 50 och 75 år och PSA-tester för prostatacancer för män upp till 70 år.

För att finansiera de nya rekommendationerna finns 98,5 miljoner euro – nästan 1,1 miljarder kronor – i olika former av EU-stöd.

I Sverige ingår redan kvinnor i åldrarna 40 till 74 år i det nationella screeningprogrammet för bröstcancer. Kvinnor mellan 23 och 70 år screenas också för livmoderhalscancer. Nyligen har även screening för tjock- och ändtarmscancer införts i hela landet för män och kvinnor mellan 60 och 74 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV