Fler och bättre cancertester ska rädda liv i Europa, hoppas EU-kommissionen i nya rekommendationer. Motsvarande en miljard svenska kronor finns redo i tillgängligt EU-stöd.
Coronapandemin tog mängder av liv i Europa 2020, konstaterar EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på en presskonferens i Bryssel. Men det får inte göra att man glömmer bort andra siffror, betonar hon.
– Under exakt samma år så var det nästan tre gånger så många liv – 1,3 miljoner – som förlorades i cancer, säger Kyriakides.
För att få ner de siffrorna kommer EU-kommissionen nu med uppdaterade rekommendationer på cancerområdet.
– Vi måste kontrollera fler och vi måste kontrollera bättre. Målet är att år 2025 kontrollera minst 90 procent av alla i EU som kvalar in till att kollas för bröst-, livmoderhals- och tarmcancer, säger Kyriakides.
Ökat åldersspann
Rent konkret vill hon utöka tidsrymden för bröstcancertest till alla kvinnor mellan 45 och 74 år, istället för mellan 50 och 69. HPV-test för livmoderhalscancer ska göras på alla kvinnor mellan 30 och 65 år, minst vart femte år.
För tjock- och ändtarmscancer vill man se modernare immunkemiska avföringstester (FIT) i åldrarna 50 till 74 år, istället för de tester som används i dag.
Över en miljard kronor
De nya målen ska ersätta gamla EU-rekommendationer från 2003 och innebär också att man vill se organiserade lungcancerkontroller av storrökare och före detta storrökare mellan 50 och 75 år och PSA-tester för prostatacancer för män upp till 70 år.
För att finansiera de nya rekommendationerna finns 98,5 miljoner euro – nästan 1,1 miljarder kronor – i olika former av EU-stöd.
I Sverige ingår redan kvinnor i åldrarna 40 till 74 år i det nationella screeningprogrammet för bröstcancer. Kvinnor mellan 23 och 70 år screenas också för livmoderhalscancer. Nyligen har även screening för tjock- och ändtarmscancer införts i hela landet för män och kvinnor mellan 60 och 74 år.