Radar · Morgonkollen

Nya valstrandningar – ”massiv händelse”

En man står vid en kaskelott som hittades strandad på en strand i Kalifornien i USA 2015.

Hundratals pilotvalar i dåligt skick har hittats strandade på västra Tasmanien. Larmet kommer samtidigt som australiska viltvårdare utreder hur det kunde komma sig att 14 kaskelotter så sent som häromdagen hittades döda på en isolerad strand i delstaten.

(Uppdaterad) Pilotvalarna hittades nära Macquarie Harbour på den australiska delstatens västkust. Många av dem tros vara döda, men en hel del är troligen vid liv. Ett vittne som talat med mediebolaget ABC kallar det en ”massiv händelse”, men i väntan på att större resurser anländer till området är informationen knapphändig.

Tidigare i veckan hittades kaskelotterna, som är avsevärt större djur än pilotvalarna, strandade på King Island, som ligger längre norrut, vid Tasmaniens nordvästra hörn.

Där befinner sig nu biologer och en veterinär från den statliga miljövårdsmyndigheten som ska titta närmare på möjliga orsaker bakom masstrandningen.

Kris Carlyon, en av de tillresta biologerna, beskriver det som en trolig olycka.

– Den vanligaste orsaken bakom strandning är olycksfall, de kan ha letat efter föda nära stranden, det kan ha funnits föda där och kanske fångades de i lågvattnet, säger han till lokaltidningen The Mercury.

Kaskelottvalarna upptäcktes under måndagen och hade då sannolikt legat där sedan i söndags, säger Carlyon. Enligt honom är kollektiva strandningar inte vanligt förekommande i regionen, men han säger också att det ”absolut inte är oväntat” att så nu har skett.

2020 inträffade den största masstrandningen i Tasmaniens historia då 470 valar fastnade längs delstatens västkust.

Över 300 grindvalar dog den gången, trots att ett stort antal volontärer under flera dagar slet i det kalla vattnet för att rädda dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV