Radar · Utrikes

Terrordåd mot hbtq-klubb i USA – fem döda

Många ville hedra offren genom att lägga blommor vid polisens avspärrningar.

Fem människor har skjutits till döds och 25 skadats på en hbtq-klubb i Colorado Springs i USA. Två besökare lyckades övermanna den 22-årige skytten.
President Biden säger att amerikaner ”inte kan och aldrig får tolerera hat”.

Polisen i Colorado Springs i delstaten Colorado larmades om skjutningen strax före midnatt under natten mot söndagen, lokal tid. Polisens talesperson Pamela Castro säger att polis och räddningstjänst därefter kom till platsen och hittade den misstänkte skytten som greps och fördes till sjukhus för vård. Enligt polisen avlossades inte något skott i samband med gripandet.

Fem människor dödades och 25 människor skadades, enligt polisen som justerat upp siffran för antalet skadade under dagen. Företrädare för sjukvården i staden uppger till CNN att flera av de skadade befinner sig i kritiskt tillstånd.

"Hjältemodiga"

Den misstänkte skytten är en 22-årig man, enligt polisen. Han öppnade omedelbart eld med sitt gevär i samband med att han kom innanför dörren. Ytterligare ett vapen hittades inne på klubben. Den misstänktes motiv för dådet är ännu oklart.

Två besökare lyckades övermanna skytten och stoppa attacken.

– Minst två hjältemodiga personer inne på klubben konfronterade och slogs med den misstänkte och lyckades stoppa denne från att fortsätta döda och skada andra, säger polischefen Adrian Vasquez på en presskonferens.

En av dem som befann sig på klubben, Joshua Thurman, säger till AP att han stod på dansgolvet när skytten öppnade eld.

– Vi hade bara roligt, vi var inte där för att skada någon. Vi befann oss i vårt rum, i vår gemenskap, vårt hem, säger han och fortsätter:

– Jag kunde ha mist livet, för vad? Vad var syftet?

"Inträffar för ofta"

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande från Vita huset att hat aldrig får tolereras.

”Platser som har som syfte att vara säkra rum för att fira och känna acceptans ska aldrig förvandlas till platser där våld och terror utspelar sig. Trots det inträffar det alldeles för ofta. Vi måste göra oss kvitt de orättvisor som bidrar till våld mot hbtqi-personer”, skriver Biden.

Club Q skriver i ett uttalande på sin Facebooksida att den ”tackar den snabba responsen från våra hjältemodiga besökare”. Klubben skriver vidare att personalen är förkrossad av den meningslösa attacken, och att deras tankar går till offrens anhöriga.

Polisen uppger att attacken stoppades av två av Club Q:s besökare
Polisen uppger att attacken stoppades av två av Club Q:s besökare. Foto: Christian Murdock/AP/TT

Visar sitt stöd

Hundratals människor från hela världen har svarat på inlägget för att visa sitt stöd. En av dem uppger sig vara överlevande från den uppmärksammade masskjutningen på gayklubben Pulse i Orlando 2016, där 49 människor dödades och fler än 50 skadades.

”Jag vet vad ni går igenom . . . Mitt hjärta värker denna morgon, och mina kondoleanser går till familjer och vänner till de som drabbats av detta meningslösa våldsdåd”, skriver mannen.

Under söndagen har invånare i staden lagt blommor vid polisens avspärrningar för att hedra offren.

Skjutvapenvåld är ett utbrett problem i USA, som drabbats av fler än 600 masskjutningar sedan årsskiftet, enligt sajten Gun Violence Archive som definierar en masskjutning som att minst fyra människor skjutits vid samma tillfälle.