Radar · Nyheter

Ryska soldater verkar ha skjutits på nära håll

Båda sidor anklagar varandra för krigsbrott efter en händelse tidigare i november.

Ryssland anklagar Ukraina för krigsbrott, sedan videoklipp visar att ryska soldater som gett upp skjutits till döds på nära håll i Makijivka. Ukraina hävdar dock att klippen i själva verket visar att det är en rysk soldat som är förövaren.

De olika klippen, tagna med drönare och av en ukrainsk soldats mobiltelefon, följer en grupp ukrainska soldater när samhället Makijivka i Luhansk återtogs i mitten av november.

Klippen har använts av båda sidor i propagandasyfte, och de anklagar varandra för krigsbrott.

Enligt The New York Times, som analyserat materialet, verkar händelseförloppet vara att tio ryska soldater tagits tillfånga efter strider vid en bondgård, och ses ligga på marken.

Öppnar eld

När en elfte rysk soldat kommer ut öppnar han eld. De ukrainska soldaterna verkar överraskande, och klippet bryts snabbt. En flygbild tagen något senare visar alla ryska soldater döda, inklusive den som öppnade eld.

– Det verkar som att de flesta skjutits i huvudet, säger Rohini Haar, rådgivare för organisationen Läkare för mänskliga rättigheter, till tidningen.

Om det begåtts krigsbrott eller inte går inte att avgöra av bara klippen, enligt krigsbrottsexperten Iva Vukusic vid universitetet i Utrecht i Nederländerna. Att låtsas ge upp och sedan öppna eld kan vara ett krigsbrott, liksom att avrätta ickestridande – som de ryska soldaterna på marken antagligen betraktas som.

Tiden avgörande

Vad som är avgörande är främst tidsaspekten. Sköts de ryska soldaterna på marken i samband med att strid uppstod med den elfte soldaten? Eller efteråt som hämnd? Saker som också kan påverka är om de hade hunnit visiterats än, eller potentiellt kunde vara beväpnade.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter har bekräftat att man undersöker videorna. Vukusic tycker att även ukrainska myndigheter borde utreda händelsen.

– De borde ta den här chansen att skicka budskapet: ”Vi vill inte ha ett smutsigt krig. Vi vill strida med heder och lagligt.”