Glöd · Debatt

”Förakt förklätt till politik”

Richard Jomshofs ord i Aftonbladet den 13 november om vad som kan klassas som bristande vandel och bli grund för utvisning visar att det är förakt som ligger till grund för SD:s politik, skriver Anders Cardell.

Slug och djupt inhuman kallar Anders Cardell SD:s idé att människor ska kunna utvisas för vad man kallar bristande vandel, vilket exempelvis kan innebära att man har en släkting som är kriminell eller har beroendeproblematik.

DEBATT. Richard Jomshofs uttalande i Aftonbladet gör det tydligt vilken strategi SD tänker använda för att driva igenom en fullständigt rasistisk politik. I Aftonbladet berättas att Jomshof (SD) anser att det ska likställas med bristande vandel när en vårdnadshavare ”tvingar barn ha slöja”.

Redan tidigare har man förklarat att ”bristande vandel” ska utgöra grund för utvisning. Begreppet bristande vandel kan om Sverigedemokraterna får sin vilja fram även omfatta släktband till någon med missbruks- eller beroendeproblematik, eller släktband till person som är kriminell.

Idén som Jomshof presenterar är som resten av SD:s invandringsföraktande förslag slug och djupt inhuman. 

Betyder det att man inte ska beivra och lagföra föräldrar som försöker använda tvång för att styra hur barnen klär sig? Självklart ska det göras, men det man måste ha i åtanke är hur extremt godtycklig en sådan regel är.
Barns uppror mot föräldrar kan ta sig många uttryck. Det är enkelt att se hur en trilskande tonåring enkelt tar över makten i hemmet genom att hota föräldrar med ”jag kommer anmäla dig till soc om inte jag får vara ute hur länge jag vill!”

Vi vet dessutom sedan tidigare att uttryck som ”mina föräldrar kommer döda mig” ofta får en helt annan effekt bland myndighetsföreträdare, om föräldrarna är från Mellanöstern och/eller är muslimer.

En ytterligare aspekt är proportionalitetsprincipen, vilken säger att påföljden för en brottslig handling ska stå i proportion till brottets allvarlighet och karaktär.

En fjärde är bristen på konsekvensanalys, vad tänker man ska hända med barnen till de föräldrar som utvisas?

Sverigedemokraternas idé är endast ett naturligt nästa steg, i en djupt islamofobisk strategi som syftar till att demonisera och kriminalisera så många muslimska föräldrar som möjligt.

Hur anständiga partier passivt kan stå och se på när Sverigedemokraterna tar det oanständiga, föraktfulla och icke demokratiska till nya nivåer, är förmodligen det som är mest chockerande.

Redan nu kan man fråga sig hur det kommer kunna finnas någon som helst tillit för samhällskontraktet bland de grupper som är i fokus för Sverigedemokraternas hatretorik.

Ju längre tiden går desto mer tydligt blir det att Sverigedemokraternas politik inte är annat än förakt förklätt till politik.