Radar · Morgonkollen

Zelenskyj till Israel: Ta ställning

Israeler samlades i Tel Aviv i Israel på söndagen för att lyssna till ett videoanförande riktat till Israel av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar på nytt om samtal med Ryssland. ”Förhandling är enda sättet att få slut på kriget”, säger han till CNN.
Den ukrainske presidenten uppmanar också Israel att tydligt ta ställning i kriget.

Zelenskyj säger återigen att han är redo att sätta sig med den ryske presidenten Vladimir Putin och börja förhandla.

– Om det så bara finns en procents chans för oss att stoppa kriget tycker jag att vi måste ta den chansen.

– Skulle dessa försök misslyckas innebär det ett tredje världskrig.

Turkiet optimistiskt

Hans förnyade önskan om fredssamtal kommer samtidigt som andra ukrainska ledare anklagar Ryssland för krigsbrott, sedan invasionsstyrkorna rapporteras ha bombat en skola i den belägrade hamnstaden Mariupol där cirka 400 människor sökt skydd.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, som på söndagen hävdade att Ryssland och Ukraina gjort framsteg i sina förhandlingar om att stoppa invasionen, säger att parterna är ”nära en överenskommelse”.

Mevlüt Cavusoglu sade också att Turkiet är redo att stå värd för ett möte mellan Putin och Zelenskyj.

Den 10 mars möttes Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Rysslands Sergej Lavrov i Turkiet, men inga framsteg om eldupphör gjordes då.

Krigsbrott i Mariupol

– Ryska trupper har kommit för att utrota oss, för att döda oss, sade Zelenskyj i söndagens intervju med den amerikanska tv-kanalen CNN.

De ryska attackerna mot Mariupol har varit mycket omfattande och situationen i staden beskrivs som katastrofal.

I sitt senaste tal på Facebook kallade Zelenskyj Rysslands agerande i Mariupol för krigsbrott. Han spår att belägringen av hamnstaden kommer att gå till historien som krigsförbrytelser av Rysslands militär.

Övergivna kroppar

– Att göra detta mot en fredlig stad, det som ockupanterna gör, är terror som kommer att kommas ihåg i århundraden framöver, sade han enligt AP tidigt på söndagsdygnet i sitt nattliga tal till nationen.

Zelenskyj sade vidare att de förhandlingar på lägre nivå som trots allt förs med Ryssland ”inte är enkla eller trevliga, men nödvändiga”. Han säger att han i lördags diskuterat hur det går i samtalen med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Ukraina har alltid strävat efter en fredlig lösning.

Ryssland å andra sidan bemödar sig inte ens att hämta hem sina stupade soldater, enligt Zelenskyj:

– På platser där det har varit särskilt hårda strider ligger de ryska soldaternas kroppar kvar i massor längs vår försvarslinje. Och ingen hämtar dessa kroppar.

Manar Israel

I ett annat utspel på söndagen i ett Zoom-samtal med israeliska parlamentariker manade Zelenskyj Israel att överge sin neutrala ställning till kriget. Han vill att den judiska staten med bestämdhet backar hans land.

– Nu är det tid för Israel att välja sida.

Zelenskyj – som är jude och har släktingar som dödades i Förintelsen – anklagar Putin för att genomföra en ”slutgiltig lösning” för Ukraina. Den är den termen de tyska nazisterna använde ”som lösning på den judiska frågan” – vilket slutade med folkmordet på sex miljoner judar under andra världskriget.

Israels premiärminister Naftali Bennett har trätt fram som en möjlig viktig medlare mellan Ryssland och Ukraina, vilket ska ses mot bakgrund av Israels goda relationer med båda länderna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV