Radar · Migration

Larm om människohandel med kvinnor på flykt

Flera organisationer flaggar för att kvinnor och barn som flyr från Ukraina riskerar att utsättas för människohandel.

FN:s migrationsorganisation IOM flaggar för att människor som flyr från Ukraina riskerar att utsättas för människohandel och övergrepp. Enligt Petra Totterman Andorrf, generalsekreterare på organisationen Kvinna till kvinna, är detta ett problem även i Sverige. ”Det är svårt att föreställa sig att det är sådana här utsatta människor som finns på radarn hos människohandlare. Men så är det”, säger hon till Syre.

I ett pressmeddelande uttrycker IOM oro över att människor som flyr Ukraina riskerar att utsättas för människohandel och sexuellt utnyttjande. Organisationen har redan fått in rapporter om flera fall av sexuella övergrepp, både i och utanför Ukraina.

– IOM-rapporter visar att de flesta som flyr från Ukraina kommer från singelhushåll, inklusive kvinnor, barn och äldre personer – varav vissa är ensamkommande – och medborgare i andra länder. Dessa grupper kan vara särskilt utsatta för risken för människohandel eftersom att de oväntat måste lämna sina hem, utan familjenätverk och ekonomisk säkerhet, säger IOM:s generaldirektör António Vitorino i pressmeddelandet.

Petra Tötterman Andorff,generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Petra Tötterman Andorff,generalsekreterare Kvinna till Kvinna. Foto: Viktor Gårdsäter

Organisationen Kvinna till kvinna har också uppmärksammat problemet med människohandel och övergrepp i den pågående krisen. Kvinna till kvinnas generalsekreterare Petra Totterman Andorff beskriver kvinnliga flyktingars situation som ”extremt utsatt”.

– Det är inte unikt för Ukraina utan så är det i alla situationer där människor behöver fly från sina hem. Kvinnor saknar ofta pengar och resurser och det är väldigt stor risk att de blir utnyttjade genom trafficking. De kan också bli pressade till att utföra sexuella tjänster, för att till exempel korsa en gräns eller få tillgång till boende eller mat. Ensamma kvinnor kan ses som mer tillgängliga för att utnyttja, när det inte finns några män som kan skydda dem, säger hon.

Listan över aktörer som utsätter kvinnor på flykt för sexuellt våld är väldigt lång, menar Petra Totterman Andorff.

– Det sker i Ukraina, av soldater, av människohandlare och sedan finns det självklart män även i Sverige som ser det här som ett utmärkt tillfälle att få tillgång till kvinnor och barn. Det kan även vara unga pojkar som utsätts för sexuellt våld, säger hon.

Vad kan man göra för att motverka detta? 

– Det man måste fundera på är vad man kan göra för att minska kvinnornas utsatthet. Där jobbar bland annat Kvinna till kvinna med att stödja lokala kvinnorättsorganisationer. Det kan handla om att hjälpa med mat, husrum och resurser. Sedan måste man öka medvetenheten bland alla de som träffar kvinnor på flykt. Internationella humanitära organisationer, tjänstemän, migrationsverket och kommuner i Sverige måste alla vara medvetna om att det här faktiskt händer, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV