Glöd · Krönikan

Aningslöshet är pedofilens bästa vän

Journalisten Stina Oscarson har träffat Fredrick Federley och skrivit ett märkligt reportage i Svenska Dagbladet till Federleys försvar under förevändningen att de för ett filosofiskt samtal om brott, straff och försoning. Det är medias fel som svartmålar människor som sonat sina brott och som dessutom straffar oskyldiga personer genom guilt by association, är Oscarsons och Federleys slutsats. När man möter någon öga mot öga, då vet man vad som är rätt eller fel.

Är man det minsta insatt i hur våldtäktsmän jobbar vet man att om det är något man aldrig kan lita på så är det att ens magkänsla hjälper en att veta vem som är gärningsman eller inte. Våldtäktsoffer har svårt att bli trodda och det är inte ovanligt att familjer eller hela samhällen straffar offret istället för förövaren. Stackarn som är så snäll och som fått sitt liv förstört. Han blev säkert lurad.

Ingenstans refererar Oscarson till att hon ifrågasatt någonting av Federleys narrativ. Ingenting om att det är märkligt att han, som har barn, inte genast försöker ta reda på allt om vad det är för brott som gäller barn och som är grovt, som partnern dömts för, utan att han bara nöjer sig med att det var länge sedan det hände.

Medan kaffet kallnar på Thelins Café där de sitter och pratar, går deras samtal i spinn över medias orättvisa behandling. Det jämförs med heders- och skamkulturer, häxbränningar och folkdomstolar. Trollfabriker har jagat honom på sociala medier. Brottet är sonat men Centerpartiet tänker på opinionssiffrorna. Av det utlovade krönikörsuppdraget blir det heller ingenting därför att chefredaktören blir orolig för att redaktionen kommer att utsättas för hat. Oscarson och Federley är förvånade och upprörda. Att grova våldtäkter mot barn inte är vilket brott som helst slätas över.

Reportaget illustrerar den aningslöshet som gör att pedofili är näst intill ofarligt att utöva eftersom så få döms. Enligt BRÅ anmäldes 4300 våldtäkter mot barn år 2020. Det året fattades 185 lagföringsbeslut. En och samma person kan dömas för flera brott, så det är inte 185 personer som dömts, det är antalet fällande domar. Just 2020 dömdes en och samma person för 60 övergrepp mot en flicka, exempelvis.

Enligt den statliga stiftelsen Allmänna barnhuset har var femte gymnasieelev erfarenhet av någon form av sexuellt övergrepp. Förra året fanns det lite drygt 2,2 miljoner 0–17-åringar i Sverige. Av dem utsätts alltså statistiskt sett 440 000 för sexuella övergrepp. Vet ni hur många fällande domar som fattades gällande sexualbrott totalt 2020? 1 650 domar, rörande både barn och vuxna.

Det som hänt Federley är inte att han straffats för ett brott han inte begått utan för att han visat ohemult dåligt omdöme genom att (låtsas att) inte ta reda på fakta om sin nya partner. Som överlevare av sexuella övergrepp i barndomen och som änka efter en partner som tog sitt liv på grund av att barndomens övergrepp aldrig slutade plåga honom, har jag noll och inget medlidande med honom. För mig skulle han lika gärna kunna vara en av alla de runt omkring mitt barnajag som aldrig frågade, som vände bort blicken och lät det ske, för att mina förövare var så himla trevliga.

Att prata om brott, straff och försoning som något svårt.

Oviljan att se förövare som förövare.

Artikeln är uppdaterad 21/3 kl 09.49.