Glöd · Debatt

”SSU Norrbotten tar helt avstånd från Beowulfs gruvnäring vid Gállok”

"Man argumenterar för att gruvnäringen vid Gállok skapar fler jobb.

Vi kommer alltså aldrig acceptera att utländska intressen förstör marker, inkräktar på en minoritetsbefolkning, riskerar dricksvatten, och hotar rödlistade arter. Och all denna förödelse för att satsa på ganska kass järnmalm, skriver Milou Lindeberg, ordförande för SSU Älvsbyn samt ledamot för distriktsstyrelsen för SSU Norrbotten.

DEBATT. En av de absolut hetaste frågorna här i Norrbotten är företaget Beowulf som vill etablera en ny gruva vid Gállok. Oavsett om man ideologiskt ligger till höger, vänster eller mer åt det centristiska hållet så väcker debatten starka känslor. Och det med all rätt.

Sverige har en mörk historia i form av att den svenska staten i hundratals år har förtryckt den samiska befolkningen. Vi kan backa till 1600-talet då svenska kyrkan klev in och tvingade den samiska befolkningen att lämna ifrån sig ägodelar som symboliserade deras religion.

Och som bekant är det inte bara kyrkan som historiskt har förföljt samer. Här kan vi vända blicken mot politiken och se mot exempelvis Alfred Petrén eller Herman Lundborg, rasbiologen från Uppsala som reste norrut för att praktisera sina rasbiologiska och rashygieniska idéer på framför allt den samiska befolkningen.

Att riksdagen gav stöd åt detta är ingen hemlighet, och vi i SSU betraktar den delen av vår historia med stor sorg och bedrövelse. Detta är ett budskap som många i SSU vill framföra till samiska aktivister, klimatkämpar och övriga som för en grön röst för rättvisa: Vi håller med varandra.

Självklart finns det meningsskiljaktigheter angående gruvan inom både S och SSU. Vårt ungdomsförbund har inte gjort ett offentligt uttalande från förbundsstyrelsen, vilket jag själv är bedrövad över eftersom denna fråga väcker starka känslor hos oss. Men det är så det är i ett politiskt förbund.

Däremot är det många klubbar och hela distrikt som gått upp i tydligt motstånd mot gruvan. Och med handen på hjärtat gör det mig ännu mer bedrövad att folk inte ser till vad medlemmarna tycker, utan bara till vad förbundsstyrelsen säger.

Jag själv sitter som ledamot för SSU Norrbotten och en av mina absolut starkaste principer är: “Vi i en styrelse ska finnas för medlemmarna, inte tvärtom.” Det är därför det blir så frustrerade att medlemmarna blir ignorerade här när det kommer till offentlig kritik – för SSU är inte bara förbundsstyrelsen.

Citatet från Thorwaldsson där han säger: “Vi i Socialdemokraterna älskar gruvor” fick definitivt många av oss inom SSU att höja ett ögonbryn. Till att börja med är det inte acceptabelt att en enskild person projicerar den typen av åsikter på resten av oss. Han som ensam person kan inte vara en representant för våra ideologiska ställningstaganden.

Vi i SSU Älvsbyn och SSU Norrbotten tar inte helt avstånd från all gruvnäring – men däremot tar vi helt avstånd från Beowulf och att de vill bedriva gruvnäring vid Gállok. Det finns personer inom SSU som påtalat hur Girjasdomen måste bli prejudikat för att värna samernas rättigheter i norra Sverige, detta motstrider även Kålle och regeringens ställning till frågan som skulle gå emot det högsta organet inom svenska rättsväsendet, det vill säga Högsta domstolen.

Vi kommer inte acceptera att en organisation som Beowulf vars ordförande – i detta fall Sven Littorin – uttalar sig negativt om samerna och har figurerat med högerextrema personer. Det företag som väljer att inte gå efter svenska modellen kan inte visas någon nåd utan ska kritiseras.

Att Sverige behöver mineraler är helt korrekt, men det vi är i behov av är främst kobolt, vanadin och litium. Järnmalmen som det finns planer på att bryta ingår inte i kategorin “kritiska metaller”. Och mineralhalten vid Gállok är låg, den ligger enbart på 25 procent medan nivån vid Gällivare och Kiruna ibland ligger kring över 60 procent.

Att en gruva vid Gállok skulle vara förödande för miljön är absolut inget som det ska hymlas om. Det väcker en oro i oss som unga socialdemokrater att ett utländskt företag får godkänt av regeringen att exploatera och förstöra viktig mark för samer som dessutom aldrig kommer kunna återställas.

Man argumenterar för att gruvnäringen vid Gállok skapar fler jobb. Men helt ärligt, är det argumentet verkligen rationellt när dessa drygt “550 nya jobb” kan leda till att giftigt avfall förpestar Luleälven som flera tusen människor får sitt dricksvatten ifrån? Eller när denna gruvnäring förstör urskog där rödlistade arter som 76 olika arter av insekter?

Vi kommer alltså aldrig acceptera att utländska intressen förstör marker, inkräktar på en minoritetsbefolkning, riskerar dricksvatten, och hotar rödlistade arter. Och all denna förödelsen för att satsa på ganska kass järnmalm?

Vi vill i stället ge vårt moderparti andra förslag på jobbskapande åtgärder här i Norrbotten som inte förstör för andra människor och naturen:

• Ökade resurser till psykiatrin från regionens håll.

• Bostadsbygge för att ge unga människor, studenter och pensionärer prisvärda boenden. *Satsningar på äldreomsorg. Alla förtjänar en trygg ålderdom och de som kan jobba förtjänar jobbtillfällen.

• Satsa på en schysst arbetsmiljö för undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor med rättvisa löner

• Återupprätta Kirunas förlossningsvård.