Radar · Utrikes

Erdogan fortsätter kräva svenska eftergifter

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en presskonferens på fredagen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att ställa krav för att godkänna Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Det beskedet gav han på lördagen i ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson.

”Samtalet är en viktig signal om att vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete med Turkiet. Inom Nato men också genom en förstärkt bilateral dialog om kampen mot terrorism”, säger Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar till TT.

Enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia uppmanade Erdogan Andersson att Sveriges ”politiska, ekonomiska och vapenstöd till terrororganisationer måste upphöra”, rapporterar AFP.

Turkiet hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense.

Frågan anses vara avgörande för att Turkiet ska tillåta ett svenskt medlemskap i Nato.

"Konstruktiv partner"

TT har sökt Magdalena Andersson om lördagens samtal. I den skriftliga kommentaren framgår det bland annat att hon lyfte de insatser som Erdogan och Turkiet gör för att bidra till ett slut på kriget i Ukraina.

”Sverige kommer som framtida medlem i Nato att bidra till säkerheten i Europa och vara en konstruktiv partner till såväl Turkiet som till övriga allierade”, säger hon vidare.

”Jag underströk att Sverige välkomnar möjligheten till samverkan i bekämpandet av internationell terrorism och underströk att Sverige står tydligt bakom kampen mot terrorism och terroristlistningen av PKK”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV