Radar · Mänskliga rättigheter

Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet

Deltagare vid Barnvagnsmarschen i Stockholm som ägde rum under lördagen.

Mellan 19 och 24 maj pågår RFSU:s årliga marsch mot mödradödlighet i världen. I år uppmärksammas gravida i Afghanistan, ett land där det blir allt farligare att föda barn. 

Varje dag, världen över, dör över 800 människor av komplikationer vid en graviditet, osäker abort eller förlossning. Genom den årliga Barnvagnsmarschen vill RFSU uppmärksamma denna fråga och skapa engagemang kring rätten att överleva en graviditet.

Barnvagnsmarschen äger rum 19 till 24 maj och i år samarbetar RFSU, Läkare Utan Gränser och Svenska Afghanistankommitten (SAK) under parollen “För gravida i Afghanistan”.

Afghanistan är ett av länderna med högst mödradödlighet i världen. Sedan talibanernas maktövertagande i augusti 2021 har landets redan sköra samhällsfunktioner drabbats hårt. Bristen på barnmorskor och annan kunnig vårdpersonal, tillsammans med en tillbakagång för kvinnors rättigheter, har gjort att det blivit allt farligare att föda barn i Afghanistan.

Barnvagnsmarschen har sedan 2010 samlat tiotusentals människor över hela Sverige och det är numera möjligt att ansluta sig både digitalt eller fysiskt på ett flertal platser runtom i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV