Zoom

”Nu måste det vända”

Utställningen ”Den stora saknaden” handlar om asylsökande som kommit till Sverige de senaste åren i jakt på en fristad och trygghet, men nekats det.

På Mynttorget ligger 502 brädor utlagda på marken. På dem finns hälsningar till asylsökande som inte längre finns i Sverige eller bland oss. Installationen ”Den stora saknaden” invigdes under måndagen och finns att se fram till på onsdag. I de många talen under invigningen riktades skarp kritik mot hur Sverige de senaste åren har behandlat asylsökande.

På Mynttorget strax utanför riksdagen ligger 502 träbrädor prydligt upplagda bredvid varandra. På dem står korta meddelanden i stil med: ”Reza, din svenska mamma gick nästan sönder när du flydde Sverige för Frankrike. Sorgen vändes till lycka när uppehållstillståndet kom. Nu åker svenska mamman skytteltrafik Köpenhamn-Paris”. Tillsammans är brädorna installationen ”Den stora saknaden”, som handlar om asylsökande som kommit till Sverige de senaste åren i jakt på en fristad och trygghet men nekats det. Syre har tidigare rapporterat om installationen som initierats av illustratören och författaren Marit Törnqvist, som i flera år har stöttat asylsökande.

– Det är en tragedi som har pågått i Sverige i många år, och som pågår än i dag. 502 brädor ligger på torget. Varje bräda handlar om ett människoliv som förkrossades här i Sverige. Varje bräda symboliserar tiotals andra för det handlar inte i dag om 502 (personer) utan om tusentals drabbade, öppnade hon med att säga innan Jan Eliasson, före detta svensk utrikesminister (S) och vice FN-chef, invigde ”Den stora saknaden”. Hittills har 7000 personer sett livesändningen av eventet i efterhand. Omkring 200 personer var på plats på Mynttorget.

Marit Törnqvist (till höger) på scen tillsammans med en representant från Swedish-French-Afghan running club, en löparklubb för svensktalande afghaner i Paris
Marit Törnqvist (till höger) på scen tillsammans med en representant från Swedish-French-Afghan running club, en löparklubb för svensktalande afghaner i Paris. Foto: Hanna Strid

Inför invigningen sa Marit Törnqvist till Syre att hon ser dagen som ett sätt att ta tillbaka makten efter år av maktlöshet inför regeringens politik och hur den har drabbat enskilda asylsökande. Dagen blev nästan ännu starkare än vad hon hade trott i förväg, säger hon över telefon från Mynttorget där ”Den stora saknaden” finns på plats även i dag och imorgon.

– Det är många som har kommit förbi som har börjat gråta. Nu när vi pratar står ett 40-tal personer och tittar. Jag har ett team här på fyra personer som pratar med de förbipasserande och samtalen blir ofta 20 minuter långa. En man blev så berörd att han sa att han måste gå hem och hämta sin fru och ta med henne och titta igen. En annan person från Kanada kommer tillbaka imorgon för att göra en intervju med mig till en podcast.

Viktigt att mobilisera

Gårdagens invigning blev ett starkt möte mellan högt uppsatta politiker och de människor som engagerat sig frivilligt i de asylsökande som anlänt, menar Marit Törnqvist.

– Det blev som en självklarhet att nu måste det vända. Jag tror många fick mycket kraft från gårdagen. Både Jan Eliason och Anders Wijkman har hört av sig med fina ord om att det här är ett helt nytt perspektiv i den migrationspolitiska debatten och att det är en milstolpe för humanitet. Nu pratar vi mycket om hur vi ska fortsätta. Det viktigaste jag tar med mig från igår är att vi håller på att tappa vår humanitet i en värld där mer än 90 miljoner människor är på flykt, säger Marit Törnqvist.

Jan Eliasson, tidigare svensk utrikesminister (S) och vice FN-chef, invigde "Den stora saknaden" på Mynttorget
Jan Eliasson, tidigare svensk utrikesminister (S) och vice FN-chef, invigde "Den stora saknaden" på Mynttorget. I ett sms till Marit Törnqvist efter manifestationen skriver Eliasson: "Tack, kära Marit. Du fann ett nytt perspektiv i att belysa flyktingfrågan. Dina bräder med texter går in i människors hjärtan. Jag är stolt och hedrad över att ha fått inviga din installation." Foto: Hanna Strid

Jan Eliasson började sitt öppningstal med att säga att antalet flyktingar i världen har ökat dramatiskt de senaste tio åren, när han arbetade för FN. I dag är nära 100 miljoner på flykt. Eliasson talade bland annat om alla de flyktingar som lämnat Sverige efter att ha fått avslag – liksom Reza här ovan – och om alla de utmaningar som ofta unga människor fått utstå efter att ha anlänt till Sverige. Den före detta toppdiplomaten manade också människor att organisera sig:

– Vi måste efterlysa och mobilisera våra krafter. Det finns många andra slags krafter som mobiliserar sig nu, sade han, och fortsatte: det är vår plikt att hjälpa under vår korta tid på jorden.

Jan Eliasson lyfte också att det finns de som försvunnit in i missbruk och kriminalitet de senaste åren, till följd av den inhumana politiken. Något som enligt honom ger högerkrafter vatten på sin kvarn – trots att det är just deras politik som har skapat dessa förutsättningar. Bland talarna fanns också Elisabet Rundqvist, bibliotekarie från Uppsala som har kartlagt självmord bland de som kom till Sverige som ensamkommande barn. Hon har sedan 2017 räknat till 35 självmord i gruppen ensamkommande, något som gör att självmord i den här gruppen är överrepresenterade jämfört med frekvensen hos svenskfödda. Elisabet Rundqvist tryckte också på att hon, och många andra, gjorde exakt det som svenska politiker sagt till dem: de öppnade sina hjärtan för de som kom under den stora flyktingvågen 2015.

– Ni (regeringen) har det yttersta ansvaret för minst 33 avlidna, högst troligt fler, jag räknar 35. Ni bär ansvaret för de minst 178 barn eller ungdomar som under 2017 gjorde 259 enskilda självmordsförsök. Ni har ansvaret för att den 15-åring som kände så stark längtan att dö att han genomförde 15 försök under året. Och den 17-åring som gjorde 10 försök under samma år. Ni bär ansvaret för barnet som lindade ett lakan om sin hals och drog åt, sade Elisabet Rundqvist i sitt tal.

Elisabet Rundkvist från Uppsala delade med sig av de självmord hon sedan 2017 har kartlagt
Elisabet Rundkvist från Uppsala delade med sig av de självmord hon sedan 2017 har kartlagt. 35 unga har tagit livet av sig, långt fler har försökt. Foto: Hanna Strid

"Har inga illusioner"

En annan av talarna var Anders Wijkman, författare och tidigare politiker för Kristdemokraterna och Moderaterna samt med en bakgrund inom Röda korset. Han betonade hur asylsökande människor har reducerats till siffror de senaste åren och därmed har avhumaniserats i debatten.

– Jag tycker det var en fantastisk manifestation av humanism och en protest mot att i stort sett hela riksdagen har tappat bort den enskilda människan. Jag försökte säga det: att risken är att vi bara pratar om det här som anonyma tal. Men det är ju enskilda människor bakom varenda siffra. Jag skulle vilja fråga dem som fattar besluten om ”hur skulle det vara om det var era barn?” Jag hoppas att det här kan bidra till att väcka frågan mer igen, säger han till Syre efter manifestationen.

– Jag har inga illusioner och vet att det inte kommer ske på kort sikt – men jag hoppas att vi på lång sikt kan återupprätta humaniteten igen. Och därmed inte sagt att alla människor i världen ska komma till Sverige – det går inte, det förstår jag också. Vi har en väldigt svår integrationspolitik. Men på det sätt som vi hanterar de människor som redan har varit här i sex-sju år är fruktansvärt.

Hur går dina tankar inför det kommande valet?

– Det kommer till stor del handla om kriget i Ukraina och Natoansökan. Valen är komplexa. Men jag tror det är viktigt att vi som känner starkt står upp för det. Det är ofta så att människor med god vilja inte gör tillräckligt mycket. Om alla med god vilja gjorde mer tror jag att vi kan förändra, säger han.

Syre har sökt både migrationsminister Anders Ygeman och inrikesminister Morgan Johansson (som tidigare varit migrationsminister). I skrivande stund har ingen av dem återkommit. Marit Törnqvist har bjudit in båda två till installationen, men hittills har ingen av dem besökt Mynttorget.

Läs också: Asylsökandes berättelser blir installation