Radar · Morgonkollen

Nobelauktion gav en miljard till ukrainska barn

Ryske journalisten och fredspristagaren Dmitrij Muratov i samband med rekordauktionen.

Fredspristagaren Dmitrij Muratov har sålt sin medalj till rekordpris på auktion – notan landade på motsvarande drygt en miljard kronor, som ska gå till ukrainska barn på flykt.

En talesperson för arrangören Heritage auctions säger att man inte kan bekräfta köparens identitet men meddelar att det vinnande budet lades via ett ombud.

Auktionen ägde rum på världsflyktingdagen och slutpriset är det högsta någonsin för en Nobelmedalj. Det tidigare rekordet sattes 2014 när James Watson, som var en dem som belönades för upptäckten av av DNA-strukturen 1962, sålde sin. Då hamnade notan på omkring 45 miljoner kronor.

Muratov, som fick sin guldmedalj i oktober 2021, var med och grundade den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta och var dess chefredaktör när den lades ner i mars i år i kölvattnet av att Kreml dragit åt tumskruvarna på regimkritiska röster i spåren av invasionskriget mot Ukraina.

Han har sedan tidigare meddelat att pengarna ska gå till Unicefs arbete med att hjälpa barn som tvingats fly sina hem sedan invasionen inleddes 24 februari.

I en intervju med AP inför auktionen sade Muratov att han var särskilt orolig för de barn som blivit föräldralösa till följd av kriget.

– Vi vill ge dem deras framtid tillbaka.