Radar · Miljö

Nya rödlistade arter visar naturens bräcklighet

Den migrerande monarkfjärilen är känd för sin migration mellan Mexiko/Kalifornien och norra USA/Kanada.

Den senaste uppdateringen av rödlistan som Internationella naturvårdsunionen (IUCN) publicerar varje år visar att även vanligt förekommande arter kan få förändrad status och hotas. En art som lyfts är den migrerande Monarkfjärilen.

– Dagens uppdatering av rödlistan belyser bräckligheten i naturens underverk, som det unika spektaklet med monarkfjärilar som vandrar över tusentals kilometer, säger IUCN:s generaldirektör Bruno Oberle i ett pressmeddelande.

Fjärilsarten är känd för att migrera från Mexiko och Californien under sommartid upp emot norra USA och Kanada. Men det senaste årtiondet har arten minskat med mellan 22 och 72 procent, beroende på område. Orsakerna bakom är många. Skogsavverkning och ett jordbruk som breder ut sig har förstört många av övervintringsplatserna i Mexiko och Kalifornien. Klimatförändringarna bidrar också, genom att torkan begränsar tillväxten för den planta, milkweed, som fjärilens larver lever av. Fler skogsbränder bidrar också, liksom tidiga värmeextremer som sätter igång migrationen innan värdplantorna finns tillgängliga i norr.

– Det är tragiskt att se en av världens mest välkända fjärilsarter, med anmärkningsvärt migrationsbeteende och lokal kulturell betydelse, hotas av utrotning. Bedömningar som dessa ger oss grunden för bevarandeåtgärder för att försöka skydda en art och förhindra ytterligare förlust, säger Sophie Ledger, forskare på Zoological Society of London, i en kommentar.

En ny utvärdering av olika arter av stör visar också att samtliga 26 arter nu riskerar utrotning, jämfört med 85 procent år 2009. Den främsta orsaken bakom minskningen uppges vara överfiske.

Antalet tigrar ökar

Men även om läsningen är dyster och listan nu innehåller 147 517 arter, varav 41 459 är utrotningshotade, så finns det ljuspunkter. Antalet tigrar har ökat med omkring 40 procent sedan den senaste räkningen år 2015. Det beror delvis på att övervakningen blivit bättre och att man upptäckt fler tigrar än man tidigare kunnat se. Idag beräknas det finnas mellan 3726 och 5578 tigrar runtom i världen. Arten räknas fortfarande som hotad, men en uppåtgående trend visar att det går att få resultat om man fortsätter med olika former av naturvårdsinsatser.

– Vi måste lära av dessa bevarandeframgångar, dela dem med allmänheten och öka våra investeringar i evidensbaserade bevarandeåtgärder, säger Jon Paul Rodríguez, ordförande för IUCN:s kommission för arters överlevnad.