Radar · Politik

MP: Ge utökat krisstöd till kulturen

Pandemin har drabbat kulturen hårt.

Miljöpartiet vill se ett kraftigt ökat stöd till kultursektorn, det skriver partiet i ett förslag till utskottsinitiativ. Utöver de 430 miljoner som regeringen lagt i sin ändringsbudget vill partiet se ytterligare 3 miljarder i stöd och att fokus ska ligga på både krisstöd och återstart.

–  Genom hela pandemin har vi blivit akut medvetna om vilka i samhället som drabbas av de restriktioner som vi har tvingats införa. Kulturen i bred bemärkelse har blivit väldigt hårt drabbad. Mer eller mindre alla har fått kännbara effekter av det här. Nu sker det igen med nya restriktioner som införs, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson och konstaterar att kulturen inte ska behöva betala priset.

Därför vill partiet att finansutskottet ska göra ett tillkännagivande till regeringen om att dels ge 2 miljarder i krisstöd till kulturen, huvudsakligen genom kulturrådet, 500 miljoner i förstärkt återstartsstöd och 500 miljoner i förstärkt evenemangsstöd, för att nå kultur, evenemang och idrottssektorn. Detta utöver de 180 miljoner som regeringens ändringsbudget i veckan föreslog i extra krisstöd till branschen och 250 miljoner som föreslogs i extra evenemangsstöd.

Miljöpartiet vill också att regeringen ser över kriterierna för evenemangsstödet, då det hittills inte har kunnat nå fram till de som behöver det i tillräckligt hög grad.

– Det evenemangsstöd som regeringen utlovat fungerade inte. Av 3 miljarder är det väldigt lite, omkring 60 miljoner, som betalats ut, säger Janine Alm Ericson.

Därför vill miljöpartiet att utbetalningarna flyttas från näringsdepartementet till kulturrådet.

– De betalar redan ut andra stöd och det skulle kunna bidra till att stödet lättare kommer ut till sektorn som vi vill.

Förutom krisstöd och evenemangsstöd så vill partiet också att ett återstartsstöd på 500 miljoner betalas ut, för att stärka branschen långsiktigt och ge möjlighet för aktörerna att kunna planera.

– Dels ska man kunna överleva krisen, men också starta upp när samhället väl kan öppnas upp igen, vilket förhoppningsvis är snart, säger Janine Alm Ericson.