Radar · Politik

MP om KD:s dieselförslag: ”Fossilpopulism som gynnar Putin”

Dieselpriset är en het potatis.

Att försöka få ned dieselpriset genom att sänka reduktionsplikten går stick i stäv med Parisavtalet, anser Miljöpartiets Lorentz Tovatt, som debatterade drivmedelspriserna med Kristdemokraternas Peter Kullgren i TV4. KD menar att det höga priset slår mot dem som saknar alternativ till bilen.

Kristdemokraternas förslag om att EU-anpassa reduktionsplikten för diesel, och således minska andelen biodrivmedel från 30,5 procent till 14 procent, fick mothugg av Miljöpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Lorentz Tovatt när frågan debatterades i TV4:s Nyhetsmorgon i dag. Medan KD:s partisekreterare Peter Kullgren framhöll hur det höga dieselpriset, för närvarande 21,92 kronor litern, drabbar landsbygden, menade Tovatt att landsbygden istället måste befrias från ”fossila bojor”.

– KD vill kraftfullt öka den fossila delen i våra bränslen. Det rekordhöga oljepriset har en stor vinnare och det är Putin och Ryssland. KD:s politik innebär ökat beroende av Ryssland, en diktatur som är nära att starta ett krig i Europa. KD göder i sin fossilpopulism Putin, det handlar om en 25-procentig ökning av utsläppen som KD förespråkar, sa Tovatt.

"Klarar inte klimatmålen"

Utsläpp stannar inte vid nationsgränsen, kontrade Kullgren.

– Vi importerar 90 procent av miljövänligt HVO till exempel som vi blandar i. Klimatnyttan av vår inblandning är i princip obetydlig. Det är bara ett stenhårt slag mot landsbygden och de som inte har något alternativ. Om vi nöjer oss med EU:s mål för 2030 och blandar i 14 procent istället för dagens 30,5, då kan priset sänkas med 3 kr per liter. Vi nöjer oss med att vara bäst i EU, MP vill vara dubbelt så bra.

Självklart vill vi vara det, replikerade Lorentz Tovatt, som menar att KD:s politik tar Sverige ut ur Parisavtalet.

– Vi kommer inte klara klimatmålen. Det handlar om att få igång investeringar så att fler får råd att köpa elbil.

Läs mer:

Trafikutsläppen minskar – men inte tillräckligt

KD vill få ned dieselpriset

Beslut om mer fossilfritt i bensin och diesel