Radar · Utrikes

Hela Trumputredningen väntas offentliggöras

Representanthusets 6 januarikommitté i sammanträde.

Representanthusets 6 januarikommitté rekommenderar åtal mot förre presidenten Donald Trump. Nu överväger kongresskommittén att offentliggöra den 800-sidiga rapporten om bland annat Trumps roll i stormningen av Kapitolium.

Diskussioner pågick sent på onsdagen om och hur rapporten efter den omfattande utredningen av maktöverlämnandet efter Trumps valförlust. Kommittén har redan sett fyra möjliga åtalspunkter mot Trump.

Kommitténs arbete, där omkring 1 000 vittnen utfrågats och miljontals dokument granskats och arkiverats för framtiden, ses som historiskt. Aldrig förr har kongressen rekommenderat USA:s justitiedepartement att åtala en före detta president.

Söker öppenhet

Genom att offentliggöra rapporten får den amerikanska allmänheten möjlighet att granska hela materialet. En anledning till öppenheten är att motverka konspirationsteorier som hämtar näring i rykten och icke styrkta uppgifter.

Redan i måndags, när kommittén slutförde sitt arbete med den skarpa konklusionen, offentliggjordes en 154-sidig sammanfattning.

”Den avgörande orsaken till 6 januari (2021 då kongressen i Washington DC stormades) var en man, tidigare president Donald Trump, som många valde att följa. Inget skulle ha hänt utan honom”, står det i rapporten.

Åtta kapitel

Dessutom hotades demokratin av fruktansvärd brutalitet riktad mot lagens väktare och ”hotade folkvalda till livet”.

Kommitténs arbete, och följaktligen den fullständiga rapporten, är uppdelad i åtta kapitel och speglar de sammanlagt nio öppna utfrågningar som kommittén genomfört under 18 månaders tid.

Donald Trump förkastar helt slutsatserna i rapporten.