Radar · Fred

Brittiska aktivister protesterar mot kärnvapenplaner

USA planerar att placera kärnvapen på flygbasen Lakenheath i Suffolk, befarar aktivister från Campaign for nuclear disarmament (CND) som vid flera tillfällen protesterat utanför basen.

USA planerar att åter placera kärnvapen på militärbasen RAF Lakenheath i Suffolk, Storbritannien, som blev kärnvapenfri 2008, efter år av motstånd. Det menar aktivister från Campaign for nuclear disarmament (CND), som protesterat utanför basen ett flertal gånger under det senaste året.

Mellan 1954 och 2008 var amerikanska kärnvapen utplacerade på flygbasen RAF Lakenheath i Suffolk, 100 km nordost om London. Men 2008 flyttades kärnvapnen från basen, bland annat efter decennier av protester från kärnvapenmotståndare. Nu är de på väg tillbaka.

Det menar medlemmar i organisationen Campaign for nuclear disarmament (CND) som driver en kampanj mot en eventuell återplacering av kärnvapnen.

– Nyheten om att amerikanska kärnvapen redan kan vara tillbaka i Storbritannien, vid Lakenheath, gör återigen Storbritannien till en frontbas för amerikanska kärnvapen i Europa. Det gör oss också till ett kärnvapenmål, säger Kate Hudson, ordförande för CND.

Ryktena om att USA åter planerar att placera kärnvapen på basen tog fart i april efter att den amerikanska forskaren Hans Kristensen, chef för projektet för kärnvapeninformation vid Federation of American scientists (FAS) – efter att ha gått igenom dokument från det amerikanska försvarsdepartmentet –pekade på att Storbritannien i tysthet lagts till på listan över kärnvapenlagringsplatser.

Kristensen, som även är associerad senior stipendiat vid SIPRI:s program för massförstörelsevapen, menar att det eventuellt kan handla om att man vill öka flexibiliteten för att kunna flytta befintliga kärnvapen i Europa till Lakenheath samt att ”bättre anpassa den övergripande kärnkraftsställningen i Europa till de snabbt försämrade relationerna med Ryssland”.

– Frågor har sedan dess ställts i det brittiska parlamentet och även om svaren har varit otydliga, är det utifrån den information som gradvis dyker upp tydligt att bomberna kommer att komma hit, säger Kate Hudson.

Kanske har de redan kommit, befarar hon.

– De kanske redan är här. Det har också kommit rapporter om att de kan komma den här månaden, eller väldigt tidigt in på det nya året.

Kate Hudson, generalsekreterare för CND under en aktion mot kärnvapen utanför Lakenheath
Kate Hudson, generalsekreterare för CND under en aktion mot kärnvapen utanför Lakenheath. Foto:Linda Walker

Hundratals kärnvapenmotståndare i Storbritannien har sedan nyheten spreds samlats i protester utanför basen. CND, som var bland dem som protesterade mot kärnvapnen i Suffolk innan de flyttades 2008, var där i maj för att visa sitt motstånd. I november följde organisationen upp med ännu en demonstration, och det blir fler, understryker Kate Hudson.

– Vi planerar att regelbundet åka till Lakenheath. Vi vill också stärka våra kopplingar till och vårt samarbete med aktivister vid Natos kärnkraftsbaser över hela Europa, säger hon.

Tror du att protester kan uppnå önskad effekt? Att de kan få bort kärnvapnen?

– Ja, det gör vi. Vi blev av med kärnvapnen 2008, och om man ser tillbaka på 1980-talet var det ihållande protester i Storbritannien – som fredskampen vid Greenham Common och många andra platser – och även över hela Europa, som gjorde sig av med kryssnings- och pershing-missiler. Miljontals protesterade då och vi blev av med alla dessa vapen, och vi måste ha energin, engagemanget och självförtroendet att göra det igen, säger Kate Hudson och tillägger;

– Vi uppmanar alla att engagera sig i kärnkraftsmotståndskampanjer. Det är ett existentiellt hot och vi behöver protestera för att överleva!

RAF Lakenheath är helt upplåten till förband från USA och är den största amerikanska flygvapenbasen i Storbritannien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV