Radar · Politik

Regeringen vill snabba på Natoutredningen 

Utrikesminister Ann Linde(S) vid Nato-mötet i Bryssel för två veckor sedan.

Regeringen vill snabba på den säkerhetspolitiska analysen inför en eventuell ansökan om Natomedlemskap. Siktet är nu inställt på att avsluta analysarbetet redan den 13 maj i stället för den 31 maj. 

Förslaget om att snabba på processen kommer att läggas fram av utrikesminister Ann Linde (S) på ett möte med riksdagspartiernas representanter på UD under eftermiddagen, rapporterar Sveriges Radios Ekot och flera andra medier. Uppgiften bekräftas för TT av regeringskällor. 

– Hela poängen med att göra färdigt till den 13 maj är att vi skulle göra det (ansöka till Nato, reds. anm.) tillsammans med Finland, säger Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark på väg in till mötet. 

– Nu måste det Socialdemokratiska partiet bestämma sig, därför att det är det alla vi andra väntar på. Det finns åtminstone fem partier i Sveriges riksdag som säger att man är beredda att ansöka om ett svenskt Natomedlemskap om Finland gör det. 

Förvärrad situation 

Ann Linde motiverar den nya tidplanen med en förvärrad politisk och militär situation i Ukraina. 

– Dessutom har man i Finland kommit ut med sin analys och det finns ett starkt tryck på att också vi i Sverige ska komma med vår analys, säger Linde till Ekot. 

– Den säkerhetspolitiska situationen påverkas av vilket val Finland gör, tillägger hon. 

Regeringens initiativ kommer sedan Moderaterna i ett brev den 12 april klargjort att de ville se en avslutning på analysarbetet senast den 15 maj, med målet att en eventuell Natoansökan skulle kunna vara klar till början av juni. 

I ett brev till utrikesminister Ann Linde (S) skriver M att man förordar att processen snabbas upp och att gruppens planerade sju möten bantas till fem. Det sista mötet skulle därmed kunna äga rum senast 15 maj. 

M vill ha proposition i maj 

M vill också att gruppens slutrapport görs om till en proposition som kan lämnas till riksdagen i maj. 

”Därmed skulle utrikesministern i så fall kunna ta med sig en ansökan till Natohögkvarteret i Bryssel i samband med Natos utrikesministermöte 6-7 juni”, står det i brevet till Linde. 

Socialdemokraternas ledning, det verkställande utskottet, har möte på fredagen. Det är ett ordinarie VU-möte enligt uppgift till TT. 

En anonym källa säger till Aftonbladet att det är ”den första större diskussionen i partiet” i Natofrågan. 

– Jag hoppas att Socialdemokraterna ser till Sveriges intresse, och inte partiets intresse, säger Hans Wallmark. 

TT