Radar · Inrikes

Polis: Hellre mer utbildning än gummikulor och vattenkanoner

Vattenkanoner är ett stående inslag i många länder vid demonstrationer.

Moderaternas förslag att ge svensk polis vattenkanoner får inget större gehör från polisen – i alla fall inte från Helsingborgspolisen Fredrik Brokopp, som i helgen hamnade under ett stenregn i Malmö.

För områdespolis Fredrik Brokopp blev påsken inte ”en vanlig dag på jobbet”. Hemmahörande i Helsingborg blev han i helgen kommenderad till Malmö för att övervaka högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning.

Det var när koranbränningen började som det hela eskalerade till upplopp och motdemonstranterna ”bröt upp gatsten och sköt fyrverkerier mot polisen” och stenarna började regna över honom, berättar polisen Fredrik Brokopp för Polistidningen.

– Jag hade inte hunnit få på mig hjälmen men klarade mig bra tack vare att några kollegor från Göteborg ställde sig över mig och bildade en mänsklig sköld tills jag hade fått på mig den, berättar Fredrik Brokopp till tidningen.

På frågan om vilka lärdomar han och polisen bör ta med sig av helgens kravaller är det inte i första hand vattenkanoner och gummikulor han önskar sig, även om han inte avisar ”nya verktyg”, utan vill se fler utbildade poliser i polisens utbildning SPT – Den särskilda polistaktiken”

(Här finns en film om ”Den särskilda polistaktiken” på polisens hemsida)

Ett förhållningssätt som bland annat bygger på att polisen arbetar med kommunikation och dialog för att minska risken för konflikter – snarare än att försöka kontrollera folksamlingar genom fysiska åtgärder.

– Jag känner att vi har en trygghet i SPT-konceptet och är enormt tacksam för de resurser som kom ner från region Väst. Jag jobbade på Rosengård för två år sedan när det var upplopp där senast och sedan dess har vi fått både drönare och tårgas, så det har skett en utveckling, säger Fredrik Brokopp till tidningen.

Skärmdump från polisens film om "Den särskilda polistaktiken" (SPT)
Skärmdump från polisens film om "Den särskilda polistaktiken" (SPT).

M och SD: ”Poliser ska få tillgång till vattenkanoner”

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har på nytt krävt att polisen ska ha vattenkanoner.

– Vi har föreslagit skärpt lagstiftning gällande attacker mot poliser men även att poliser ska få tillgång till vattenkanoner, sade Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell till SVT.

Något justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) avfärdar. Han menar att Moderaterna är dåligt pålästa.

– Vilken utrustning som polisen vill införskaffa är beslut som polisen fattar, det krävs inga politiska beslut för det. Vad jag har sett hittills är det inte utrustning som polisen vill ha, sade Morgan Johansson till SVT.

Även Sverigedemokraterna, som också länge drivit frågan, vill att polisen ska ha vattenkanoner och presenterade i dag ytterligare ”stenhårda repressiva åtgärder” där även gummikulor och tårgas föreslås ingå i polisens arsenal – och tas i bruk mot våldsamma angrepp.

Helsingborgspolisen Fredrik Brokopp jobbade fram till morgonen dagen därpå, och hade då varit i tjänst i 18 timmar. På kvällen kallades han in för ytterligare en natts arbete när upploppen blossade upp igen i Rosengård. – Tidningen Polisen

Jimmie Åkesson följde i dag den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan fotspår och besökte Skäggetorp i Linköping – även han följdes av ett massivt polisuppbåd
Jimmie Åkesson följde i dag den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan fotspår och besökte Skäggetorp i Linköping – även han följdes av ett massivt polisuppbåd. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV