Radar · Utrikes

Miljardären Branson: “Dra ner på energiförbrukningen”

Samtidigt som entreprenören Richard Branson satsar på rymdturism vill han sänka hastigheten på vägarna för att spara på olja.

Privatpersoner, företag och stater måste hjälpas åt för att minska beroendet från rysk gas och olja – ett sätt kan vara att sänka maxhastigheterna på våra vägar. Budskapet förmedlas av rymdentreprenören Richard Branson, som säger sig ha tänkt om kring energipolitiken.

Han gjorde sin förmögenhet på att sälja flygresor med sitt företag Virgin galactic. På senare år är han kanske mest känd för sina ambitioner att bygga rymdraketer för kommersiella resor till rymden.

I en blogg på Virgin galactics hemsida skriver Richard Branson att han nu har tänkt om kring energipolitiken och uppmanar både kollegor inom affärsvärlden, världens stater och privatpersoner att minska sitt beroende av rysk gas och olja. Samtidigt som ukrainare kämpar för sin överlevnad fortsätter europeiska länder att handla gas från Ryssland, och så länge som den handeln fortsätter kommer Rysslands president Vladimir Putin att ha de ekonomiska medlen att fortsätta sitt krig, skriver han.

Även om det kan vara svårt att stänga av kranarna på en gång finns andra möjligheter, argumenterar Richard Branson. 
 
– Ett enkelt sätt vore om västvärldens demokratier minskade sitt användande av gas och olja med 10 procent under de kommande tolv månaderna. Det skulle frigöra runt 550 000 fat olja per dag, vilket är samma mängd som Tyskland idag köper från Ryssland, samt lämna tillräckligt för behoven i länder som Polen, Slovakien, Finland och Litauen, skriver han i sin blogg. 

Ett liknande upplägg skulle kunna utföras gällande gasbehovet.

"Sänk hastigheten"

Hans inlägg har uppmärksammats stort bland nyhetsmedierna. Till CNN säger Richard Branson att det finns många enkla sätt att dra ned på användandet av rysk energi, och att han plockat upp många av dessa förslag från Internationella energirådet IEA, som nyligen har släppt en 10-punktsplan för hur efterfrågan på olja snabbt kan minska. 

– En uppenbar metod är att sänka hastigheten för fordon på vägarna. Om IEA:s medlemsstater skulle minska maxhastigheten med bara 10 kilometer per timme skulle det motsvara ungefär 600 000 oljefat varje dag från bilar och lastbilar. 

Vad det gäller hans egen bransch är han redo att stänga ned mindre populära rutter för att spara på bränsle.

– Om du driver ett flygbolag så kan du kanske skära bort ett par rutter som du inte tjänar så mycket pengar på, säger Richard Branson till CNN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV