Energi

Grönt både ute och på tallriken

Locka fram våren med mer grönt på tallriken.

Våren knackar äntligen på dörren. Nu längtar vi efter primörer, sol och värme.

Visst gör det ont när knoppar brister, men ännu ondare gör det när grönsakslådan endast innehåller gamla vinterrotfrukter. Inget fel på vare sig kålrötter eller palsternacka, men vid det här laget kan vi dem utan och innan. Vi vill ha grönt och skönt såväl på tallriken som i naturen. Låt knopparna brista allt vad de förmår, helst på momangen.

Men än ligger det snö och is kvar både här och var i vårt avlånga land. Våren är en lynnig och tjurig rackare som lockar och förför, bara för att i nästa stund snuva oss på saligheten och dränka allt hopp i en ilsken hagelskur.

Desto större anledning att lura fram den i matlagningen. Strunta i tunga grytor och stabbig vintermat, den har sin tid, precis som allt annat. Laga lite lättare rätter med färg och fräschör i stället. Det är precis vad vi längtar efter och behöver så här års.

Snart är den svenska sparrisen här, och då kan vi lovsjunga dess unika härlighet ända fram till midsommar. Men än så länge kanske vi faktiskt kan tillåta oss en och annan tysk stackars stängel, om så bara för att höja humöret.

Jag föreslår att du testar att baka focaccian och pyntar den efter eget sinne, tillgång och fantasi. Roligare bakning får man leta efter. Skapa din egen ätbara blomsteräng och servera till förrätt eller som tillbehör.

Lika trevligt som fräknar på näsan – fast betydligt godare.

Att baka en focaccia med blomstertema är en hyllning till våren
Att baka en focaccia med blomstertema är en hyllning till våren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Focaccia alla primavera

3 bröd, 45 minuter + 90 minuter jäsning

En vacker hyllning till våren! Ta bara lite mjöl i taget, du kan behöva mer eller mindre. Lägg på topping efter fantasi.

Deg:

3 1/2 dl ljummet vatten (40 grader)
1 påse torrjäst (14 gram)
1 3/4 dl olivolja + extra
1 msk salt
2 tsk socker
cirka 550 gram vetemjöl special (cirka 9 dl)
cirka 130 gram grahamsmjöl (cirka 2 dl)

Förslag på topping:

cocktailtomater
snackpaprika
oliver
gräslök
groddar
sparrisbroccoli
koriander och/eller basilika
chili
flingsalt

Gör så här:

1. Häll upp ljummet vatten (40 grader, alltså lite varmare än vanligt) i en bunke. Tillsätt jästen och låt stå i 5 minuter tills det börjar bubbla lite.

2. Rör ner olja, salt och socker och blanda väl. Tillsätt de båda mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös, men ändå gå att jobba med. Ta mer mjöl om det behövs.

3. Häll upp lite olja i en bunke och vänd runt degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Dela i tre delar. Häll olivolja i botten av en långpanna eller liknande och tryck ut degen så att det är en liten glipa kvar till kanten. Låt jäsa i 30 minuter.

4. Gör små gropar här och där med fingertopparna. Skär till toppingen och fördela i fint mönster ovanpå. Ringla över mer olivolja och strö över flingsalt.

5. Grädda i cirka 20-30 minuter i 200 grader.

Tips: Du kan frysa in överbliven deg om du inte vill använda den genast.