Prideparaden i Belgrad blev av, men inrikesministern talar med kluven tunga och underlåter att upprätthålla demonstrationsrätten, menar EU-parlamentariker Malin Björk (V).
– EU kommer vara väldigt noga med respekt för de här delarna innan man godkänner ett kandidatland.
Serbien strävar efter att bli medlemmar i EU, och de har därför haft ögonen på sig inför värdskapet av Europride 2022. Evenemanget genomfördes i förra veckan, men det rådde många frågetecken kring lördagens parad, som först ställdes in av säkerhetsskäl och sedan gick en betydligt kortare rutt än planerat.
Att paraden och hela pridefirandet blev av är oerhört viktigt, säger EU-parlamentariker Malin Björk (V), som besökte Belgrad under prideveckan för att bland annat delta i en konferens om mänskliga rättigheter.
– Hade det fått ställas in riskerar det att sprida sig. I länder där hårt klimat råder är det viktigt att man inte går bakåt gällande de här aktiviteterna, man har haft parad i tio års tid i Belgrad.
"Håller inte måttet"
Men händelseförloppet kommer att följas upp av EU.
– Demokratimässigt håller det inte måttet, säger Malin Björk, och syftar på det faktum att inrikesministern ställde in paraden, för att sedan vidhålla att det inte var en parad som ägde rum, utan att personerna eskorterats till en konsert.
Samtidigt var premiärministerns budskap det motsatta, paraden skulle tillåtas och efteråt sade hon sig vara stolt över att den genomförts utan allvarligare incidenter, något man fruktat efter den senaste tidens massiva protester från ortodoxa kristna och högerextrema.
– Slutsatsen blir att demonstrationsrätten inte upprätthålls, den ansökan som man gjorde med den förändrade rutten godkändes inte. Sedan att polisen de facto skyddade paraden är en sak, men man har spelat på två strängar samtidigt när man först ställer in paraden, och å andra sidan ser till att den kan bli av, men inte med de förutsättningarna.
Kandidatländer kommer synas i sömmarna
Enligt Malin Björk vill inrikesminister Vulic å ena sidan behaga EU, å andra sidan visa att han bestämmer.
– Med kära kopplingar till både Ryssland och Orbans Ungern är det helt klart ganska slippery slope.
Hanteringen av paraden kan komma att ha betydelse för Serbiens chanser till medlemskap i EU.
– Med tanke på vad som händer i Ungern och Polen, där rättsstaten och demokratin urholkas, så är min förhoppning att man kommer vara väldigt noga med att länder visar respekt för de här delarna innan man godkänner ett kandidatland. Det är inget man får tumma på. Sedan kan man ha bättre sätt att upprätthålla demokrati på när man väl har gått med, men det inte så många som vill ha in ytterligare länder som inte håller måttet, säger Malin Björk.
Läs mer: