Radar · Mänskliga rättigheter

Åtal väntar efter våldsamheter under Belgrads prideparad

Hbtqi-fientliga demonstranter kastar en bengal under den förkortade prideparad som till slut blev av i Belgrad i lördags, den 17 september.

Många personer har gripits efter att prideparaden i Belgrad attackerades av högerextrema motdemonstranter. Enligt uppgift avser serbiska myndigheter vidta alla nödvändiga åtgärder för att ställa de skyldiga till svars.

Prideparaden under Europride gick till slut av stapeln i Belgrad i lördags, efter att inrikesminister Aleksandar Vulin först uttalat ett förbud mot marschen som sedan motsades av premiärminister Ana Brnabić. Serbien pressades även av EU och flera länder samt människorättsorganisationer att backa om förbudet.

Marschen genomfördes, men tog en kortare rutt än vad som initialt planerats, och lockade enligt Euronews tusentals deltagare, däribland EU-parlamentariker, diplomater och ambassadörer. Inrikesministern hävdade senare att förbudet hade hörsammats och att paraden i själva verket var människor som ”eskorterats till en konsert”, uppger Radio free Europe.

Tillhyggen 

Även motdemonstrationer hade förbjudits, men flera högerextrema organisationer uppmanade på lördagen till mobilisering, skriver Balkan insight. Incidenter där motdemonstranter, från flera håll omtalade som ”huliganer”, kastade flaskor mot polisen och försökte bryta igenom avspärrningarna rapporterades under dagen, och ett videoklipp som cirkulerar på Twitter visar hur svartklädda individer med baseballträn angriper polisbilar och kastar rökbomber.

Åklagarmyndigheten i Belgrad säger att man avser identifiera och åtala dem som orsakade våldet, rapporterar nyhetskanalen N1. Även deltagare och journalister ska ha utsatts, och enligt Radio free Europe har serbiska myndigheter uppgett att 87 personer gripits i huvudstaden, och att åtal väckts mot elva av dessa. 

Albanska aktivister attackerade

Belgrad har stått värd för årets Europride, där paraden ingick. Regeringen har som sagt levererat tvetydiga budskap om paradens genomförande. Det förbud som uttalades motiverades med säkerhetsskäl, efter att tusentals personer några dagar tidigare deltagit i en anti-pride-demonstration i Belgrad. Enligt The Guardian utgjordes skaran av bikergäng, ortodoxa präster och högerextrema nationalister som krävde ett stopp för prideparaden.

Serbiens premiärminister Ana Brnabić – som är öppet homosexuell – sa efter marschen att hon var ”stolt” över att dagen inte slutade med några ”större incidenter”, rapporterar The Guardian. På kvällen inkom dock rapporter om att albanska hbtqi-aktivister attackerats och skadats av ”huliganer” när de var på väg tillbaka till sitt hotell, vilket bekräftas av ERA, en organisation för hbtqi-rättigheter i västra Balkan och Turkiet. Polis ska ha befunnit sig i närheten men valt att inte ingripa. 

Läs mer: 

Stökigt när Belgrads prideparad hölls