Radar · Utrikes

FN-chefen: ”Världen brinner”

António Guterres tar emot en av många högt uppsatta gäster, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, i New York.

Vår planet ”står bokstavligen i brand”, varnar generalsekreterare António Guterres på FN:s årliga möte i New York som pågår denna vecka.

Hundratals av världens mäktigaste politiker deltar i FN:s generalförsamling, vars högnivådel inleds i dag. Men de får ett bistert budskap i Guterres öppningstal, om krig, pandemin och de rasande klimatförändringarna.

– Det blir inget skönmålande i det han säger – men han kommer att visa på anledningar till hopp, säger talespersonen Stéphane Dujarric.

Efter två pandemiår blir detta första gången sedan 2019 då samtliga deltagare är välkomna att vara med på plats – vilket i och för sig väcker förnyad klimatkritik när delegationer från hela världen tar det förorenande flyget till USA.

Mångas resplaner har dessutom ställts på ända av drottning Elizabeths död, vilket innebar att en hel del delegater först fick åka till Storbritannien för begravningen.

Och en enda talare har fått grönt ljus att tala på distans i år – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som på grund av Rysslands krig inte vågar lämna sitt land.

Generalförsamlingen inleddes på lägre nivå för en vecka sedan, och pågår till måndag den 26 september.