Radar · Morgonkollen

Tunnelbanemysteriet löst – för fulla tåg

Problemen uppstod i samband med att de nya C30-tågen infördes, skriver Dagens Nyheter.

Stillastående tunnelbanetåg har förbryllat både resenärer och SL en längre tid. Nu har mysteriet lösts – och hjälp är på väg.

Störningarna inträffade bland annat under sommarens festivaler Lollapalooza och Pride, och senast under onsdagsmorgonen då den röda linjen drabbades av kraftiga förseningar.

Nu är störningarnas orsak klarlagd, rapporterar flera medier. Enligt SL uppstod problemen i samband med att de nya tågen, C30, infördes. Tågen är nämligen utrustade med ett elektronikkort som signalerar om lasten är för tung – och då kan tåget inte åka vidare.

– I det här fallet var det ett C30-tåg, och de har ett överlastningsskydd ungefär som en hiss där det står att man får vara åtta personer. Går man in tolv åker inte hissen, så fungerar också tågen, de var helt enkelt för tunga för att köra, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL till P4 Stockholm.

När tågen testades under pandemiåret 2020 upptäckte man inte funktionen, eftersom antalet resenärer var mycket färre.

– Efter de här tågstoppen har vi kliat oss i huvudet och genomfört ett litet detektivarbete. Vi har kunnat koppla det till trafikstörningar och tidpunkter med väldigt många resenärer, säger Keisu till Dagens Nyheter.

Nu har SL och entreprenören MTR beställt nya kort med ett högre gränsvärde. Inom några veckor börjar kortbytet och målet är att alla kort ska vara utbytta till årsskiftet, skriver tidningen.

Ominstallationen beräknas kosta omkring 200 000 kronor. De resterande drygt 60 fordon som ska levereras har det nya kortet färdigt installerat.