Radar · Miljö

Sofia Jannok utsedd till årets miljöhjälte

Sofia Jannok mottog priset under WWF:s höstmöte, där också kronprinsessan Viktoria närvarade.

Artisten Sofia Jannok utsågs idag till årets miljöhjälte av Världsnaturfonden, WWF.
– Kampen för naturen är vår viktigaste och har alltid legat närmast mitt hårt bankande urfolkshjärta, säger hon.

Sofia Jannok, som är bosatt i Umeå i Västerbotten men kommer från Luokta-Mavas sameby i Arjeplogs kommun i Norrbotten, belönas för sitt arbete med att kämpa för miljö, klimat och samernas urfolksrättigheter, står det bland annat i juryns motivering. Inte minst brinner Sofia Jannok för att skydda skog i renbetesområden, där många kalhyggen kraftigt minskat renlaven.

– Kampen för naturen är vår viktigaste och har alltid legat närmast mitt hårt bankande urfolkshjärta. Det som gläder mig mest med detta pris är att juryn understryker samers rättigheter. Priset är för alla de generationer före mig i Sápmi som outtröttligt sett till att min generation har några skogar, fjäll och vatten kvar att kämpa för. Det är nu vår tur eller plikt att göra detsamma för våra barn, säger Sofia Jannok i ett pressmeddelande.

Hon mottog idag priset på 100 000 kronor under WWF:s höstmöte.

–Årets miljöhjälte lyfter fram människor som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer hållbart. Pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet med att bekämpa klimatförändringar och bevara biologisk mångfald. De behövs mer än någonsin som blåslampa på makthavarna, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF, i pressmeddelandet.

Sofia Jannok sällar sig nu till en skara kända personligheter som tidigare fått priset, såsom Greta Thunberg, Johan Rockström och Pella Thiel. Utmärkelsen Årets miljöhjälte delades för första gången ut 2010 med syftet att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra.

–Vi behöver verkligen världens största miljöorganisation på vår sida i kampen mot den falskt gröna omställningen som exploaterar de sista skogarna i en hastighet vi i Sapmi aldrig sett förut, avslutar Sofia Jannok.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV