Radar · Utrikes

Lärarfack i Iran: Skolflicka ihjälslagen

Stöddemonstration för protesterna i Iran i Haag, Nederländerna, den 8 oktober.

En 15 år gammal iransk flicka har blivit ihjälslagen av säkerhetsstyrkor efter en räd i hennes skola i staden Ardabil, säger ett iranskt lärarfack.

Flickan ska ha dött den 13 oktober efter vad fackföreningen Samordnat råd för lärarsyndikat säger var en attack av civilklädda poliser.

Tillsammans med flera andra elever ska hon ha tagits från skolan för att delta i ett ”ideologiskt evenemang” där de uppges ha tvingats sjunga låtar som hyllade Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Men flera elever ska ha vägrat, och enligt lärarfackets uttalande började vissa i stället ropa slagord mot diskriminering. De misshandlades av civilklädda personer på plats och togs därefter tillbaka till skolan, där de återigen utsattes för våld.

”Efter det avled tyvärr en elev vid namn Asra Panahi på sjukhuset och flera elever greps”, står det i uttalandet. En till elev ska ha försatts i koma.

Statlig tv har visat en intervju som påstås vara med Panahis släkting som säger att hon dött av hjärtfel. Den iranska staten tvingar ofta fram falska vittnesmål och tillkännagivanden genom tortyr och hot om våld. Enligt parlamentsledamoten Kazem Mousavi dog flickan av självmord, en dödsorsak som flera personer som dödats under demonstrationerna tillskrivits.

Enligt flera organisationer för mänskliga rättigheter, däribland Amnesty International, har minst 23 barn dödats av säkerhetsstyrkorna nedslag under demonstrationerna som nu pågått i över en månad.