Radar · Politik

Pehrson kallade SD ”brun sörja” – ber om ursäkt 

Liberalerna såg till att flera ”sjuka saker” till slut inte kom med när Tidöavtalet förhandlades fram, säger den tillförordnade L-ledaren Johan Pehrson på en konferens inför partiets extra landsmöte, enligt Expressen.
Han kallar också Sverigedemokraterna (SD) för ”en brun sörja”. Fast nu har han bett om ursäkt, enligt SD.

Nästa helg kan Johan Pehrson väljas till ordinarie partiordförande för Liberalerna på ett extra landsmöte. Han har nyligen ingått ett regeringsavtal – det så kallade Tidöavtalet – där SD haft stort politiskt inflytande – ett parti som han enligt Expressen på en L-konferens i dagarna ska ha kallat ”extrempopulistiskt” och ”en brun sörja”.

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, sade Pehrson enligt tidningen.

"Bett om ursäkt"

SD:s riksdagsledamot Björn Söder reagerar starkt:

”Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts – såvida man inte blivit feltolkad och då bör man påpeka det”, skriver han på Twitter och tillägger:

”Jag förutsätter att Johan Pehrson korrigerar sina uttalanden”.

Något senare uppger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson i ett mejl till TT att Liberalerna har bett om ursäkt.

”Liberalerna har lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera olika nivåer i partiet. Med bakgrund av det kan vi ha överseende med detta påhopp denna gång. Men vi förväntar oss att de höjer nivån i fortsättningen och att de agerar i enlighet med det vi kommit överens om i Tidöavtalet”, skriver han.

Enligt Expressen sade Pehrson på L-konferensen på ett hotell utanför Sandviken bland annat även att han är beredd att bryta Tidöavtalet och att han inte kommer att gå med på vad som helst. Han jämför med avtalslagen, som ger rätt att bryta kontrakt om det finns oskäliga avtalsvillkor.

"Sjuka saker"

Enligt Pehrson måste han och partiet nu göra sitt allra bästa för att hantera Tidöavtalet. De flesta frågor är inte komplicerade, andra svårare.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa andra sjuka saker, sade han. Nu är det tillbaka på samma regelverk som gällde i Sverige under Stefan Löfven och Åsa Romson.

– Sedan kan man ha synpunkter på enskildheter och en massa som är dåligt men det är inte jag som släpat in den här skiten i det här avtalet.

Sedan Expressen publicerat sin artikel skriver Johan Pehrson i en kort skriftlig kommentar att han och Liberalerna står bakom Tidöavtalet fullt ut.

”Jag kommer självklart göra min del för att respektera överenskommelsen och leverera den nystart Sverige behöver. Det är vad jag lovade väljarna och ett löfte jag kommer att hålla”, skriver Pehrson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV